Klimaattop: hoe groen wordt onze toekomst?

Topman Arcadis: Vooral steden geraakt door de klimaatverandering

27 november 2015 11:39 Aangepast: 27 november 2015 12:15

"We gaan precies daar wonen waar de zeespiegel stijgt, in steden in rivierdelta's, vlakbij zee." Een groot probleem van de toekomst, vertelt topman Erik Blokhuis van Arcadis tegen RTL Z.

Het klinkt gek, maar eigenlijk verdient Blokhuis z'n boterham aan de talloze (klimaat)problemen in de wereld. Arcadis is onder meer betrokken bij grote infrastructurele projecten, zoals stormvloedkeringen in New Orleans en New York, waar eerder desastreuze overstromingen plaatsvonden. Gebeurtenissen die we vaker terug gaan zien.  

Verstedelijking
De wereld verstedelijkt, en nou juist steden hebben veel last van de stijgende zeespiegel vertelt Blokhuis. 

 "Precies daar waar we in de problemen komen door de stijging van zeespiegel, met een hele serie vervelende overstromingen. Ook hebben we in de grote steden steeds meer last van overvloedige regenval."

Niet alleen groen
Maar Arcadis is niet alleen maar duurzaam bezig. Wanneer een overheid het bedrijf om advies vraagt over de bouw van een kolencentrale, zegt het Blokhuis daar geen nee tegen. Fossiele energie is voorlopig nog gewoon nodig, zegt de topman. 

Het ingenieursbedrijf 'verdient' aan klimaatverandering; maar als dat probleem gestopt is of minder wordt, heeft Arcadis nog steeds een businessmodel denkt Blokhuis. "Zelfs als we de klimaatproblemen oplossen, houdt Arcadis genoeg werk: de mensen hebben een continue behoefte aan een beter, veilig, leefbaar leven." 

Parijs
Over de komende klimaattop in Parijs, de aanleiding van het gesprek stelt Blokhuis dat hij voorstander is van (juridisch) bindende afspraken. Dat actiegroep Urgenda via een rechtszaak de staat heeft gedwongen zich aan de energie-afspraken te houden, vindt hij een goede zaak. "We moeten in Parijs hele goede en duidelijke afspraken maken".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore