Economie

Hans de Geus begraaft Shell

06 januari 2015 12:52 Aangepast: 06 september 2015 20:11

De olieprijs blijft maar dalen. Hoe lang houdt Shell dit vol en hoe lang kunnen ze zoveel dividend blijven betalen? Hans de Geus komt, onder bepaalde aannames, tot een paar scenario's. Kijk en huiver.

''Als je een product verkoopt en de verkoopprijs halveert, dan is dat natuurlijk heel erg vervelend’’, aldus Hans de Geus. ‘’Hoe lang houden ze dat vol? Dat zijn wel dingen die je je als aandeelhouder moet gaan afvragen''.

''Het is niet de verwachting dat de olieprijs rond de 50 dollar per vat blijft, maar toch, je moet als aandeelhouder ook van slechte scenario’s uitgaan'', aldus De Geus.

Thumbnail

Aannames
''Shell verdient zijn geld met name met het oppompen van olie en juist daar hakt de lage olieprijs erin. Onder de aanname dat Shell de inkomsten niet gehedged heeft, de olieprijs op 50 dollar per vat blijft en de kosten voor winning niet meedalen met de olieprijs, dan daalt het resultaat van ‘upstream’, oftewel het winnen van olie, van een winst van 13 miljard naar een verlies van 33 miljard dollar.''

Thumbnail

De Geus tekent nog aan dat hij hierbij alleen naar upstream kijkt en de berekening op de achterkant van een bierviltje is.

Thumbnail

Twee scenario's
''Shell moest in 2013 al geld lenen om het dividend te kunnen betalen''.

Thumbnail

De Geus bekijkt twee scenario’s: Shell gaat door met investeren en Shell stopt met investeren. In het geval Shell door blijft gaan met investeren, dan daalt de vrije kasstroom per jaar naar 46 miljard dollar negatief en na betaling van het dividend tot 60 miljard dollar negatief'', aldus De Geus.

Thumbnail

''In het geval Shell helemaal stopt met investeren, dan is op een gegeven moment de olie voor Shell op, ze kunnen met hun huidige voorraden nog elf jaar door. Dan nog stroomt er elk jaar 21 miljard dollar per jaar uit het concern, indien Shell doorgaat met dividend te betalen''.

Thumbnail

'Twee jaar of vijf jaar'
''Het is de vraag hoe lang Shell het volhoudt om dividend te blijven betalen'', aldus De Geus. ''De kortlopende activa op de balans zijn 100 miljard dollar. Dan houden ze het dus als ze blijven investeren twee jaar vol, als ze stoppen met investeren is dat nog 5 jaar'', rekent De Geus voor. ''Dit is een extreem scenario, maar als aandeelhouder moet je je afvragen of Shell het zich kan veroorloven zoveel dividend te blijven betalen''.

Bekijk hieronder de volledige analyse van Hans de Geus:

 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`