Ga naar de inhoud
Economie

Ei van Columbus: windmoleneiland midden op zee

Een artist impression van het eiland dat TenneT wil bouwen. Beeld © TenneT

Dat daar niet eerder iemand opgekomen is: uit het zicht, voorzien van alle gemakken en ruimte genoeg om uit te breiden. Energienetwerkbeheerder Tennet wil een kunstmatig eiland bouwen op de Doggersbank, midden in de Noordzee.

Het eiland moet de spil worden in een netwerk dat de omringende landen verbindt met een groot aantal windmolenparken op volle zee. Het eiland verdeelt niet alleen de stroom van de aangesloten windparken, maar moet ook een knooppunt gaan vormen tussen de stroommarkten van Nederland, Groot-Brittannië, Noorwegen, Duitsland en Denemarken. Dat zal volgens Tennet leiden tot lagere prijzen en een grotere leveringszekerheid.

Topman Mel Kroon van Tennet spreekt van een realistisch plan, dat de Europese doelstellingen op het gebied van terugdringing van de CO2-uitstoot 'haalbaar en betaalbaar' maakt. Daarvoor is wel nauwe samenwerking nodig tussen overheden, toezichthouders, energiebedrijven, netbeheerders en milieuorganisaties.

Hoe het eiland er ongeveer uit gaat zien, als het er komt, zie je in onderstaand filmpje:

Het bouwen en aansluiten van windmolens op volle zee is fiks duurder dan dicht bij de kust, erkent Tennet. Op de Doggersbank is het water evenwel relatief ondiep. Dat drukt de kosten. Bovendien waait het vaak en hard in dat deel van de Noordzee, waardoor er meer stroom opgewekt kan worden. 

Omstreden idee

Het gebruik van de Doggersbank voor windenergie is geen nieuw, maar wel een omstreden idee. De Britten bouwen op de enorme zandbank al aan een groot windmolenpark van vierhonderd turbines. De visserijsector vreest dat belangrijke visgronden verloren gaan.

Milieuorganisatie Greenpeace juicht het plan juist toe: "Wij zijn groot voorstander van meer windmolens op zee, mits er gedegen onderzoek wordt gedaan of het schade oplevert aan het milieu", zegt woordvoerder Erik Suik. De visserij in het gebied is volgens hem een grotere bedreiging voor de natuur dan windmolens. 

Prijskaartje

Dat het eiland niet meteen nú wordt aangelegd, heeft te maken met het prijskaartje ervan, zegt een woordvoerder. Hij wil geen bedrag noemen omdat dat dan 'een eigen leven gaat leiden', maar het 'is nu veel te duur'. Want voordat het überhaupt rendabel is om zo'n eiland te bouwen, moeten eerst de windmolenparken dicht voor de kust worden afgebouwd. Dan wordt de energie goedkoper en kunnen we verder uit de kust gaan kijken, legt een woordvoerder uit.

Ook is het plan afhankelijk van de samenwerking met andere landen op het gebied van de zogenaamde collectoren: gigantische verdeelstations op zee. Met die enorme stekkerdozen wordt niet alleen de stroom van de windmolenparken getransporteerd, maar ook stroom tussen landen. Dat levert ook geld op, waardoor het aanleggen van een eiland met collectoren rendabeler wordt. Als alles verloopt zoals Tennet hoopt, kan de bouw van het project in 2030 beginnen.