Ga naar de inhoud
Toekomstmakers

Goed nieuws: zonnepanelen installeren wordt goedkoper

Beeld © ANP

Zonne-ennergie is in het afgelopen jaar ongeveer 10 procent goedkoper geworden, blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten. Die prijsdaling komt voor een deel uit de installatiekosten, die zijn in het afgelopen jaar een stuk lager geworden.

Volgens het rapport zijn de installatiekosten van zonnepanelen op woningen in de Verenigde Staten in het afgelopen jaar met 5 procent gedaald. Bij het aanleggen van zonneparken zijn de installatiekosten zelfs met 12 procent gedaald.

Meer partijen

Die daling is ook in Nederland te zien, weet Mirjam Visser. Ze is woordvoerder bij Feenstra, het bedrijf dat alle zonnepanelen voor Nuon installeert. "De prijs wordt gedrukt doordat er steeds meer partijen op de markt zijn die zonnepanelen voor je installeren", zegt ze.

Hoewel het aantal installaties van zonnepanelen in Nederland volgens Visser stabiel is op ongeveer 20.000 per jaar, zijn er steeds meer bedrijven en zzp'ers die ze voor je op het dak leggen. Visser: "En meer concurrentie betekent een lagere prijs."

Zzp'ers

"Voor ons is vooral die concurrentie van zzp'ers lastig: wij moeten onze monteurs opleiden en bieden klanten garantie, dat kost geld. Zzp'ers hebben daar minder aandacht voor en kunnen dus de kosten verder drukken."

Maar hoe ver de kosten dalen in Nederland, kan Visser niet precies zeggen. "Er zit natuurlijk wel een ondergrens aan die installatiekosten, door de kosten die wij maken." Wel is bekend dat de productiekosten van zonne-energie in de afgelopen vijf jaar met 58 procent daalden