Economie

'Ikea ontweek via Nederland 1 miljard aan belastingen in 6 jaar tijd'

12 februari 2016 22:42 Aangepast: 01 augustus 2017 10:30
Beeld © EPA

Nederland belastingparadijs? In zes jaar tijd regelde Ikea dat het minstens 1 miljard euro aan belastingen niet hoefde af te dragen. Dat gebeurde met een constructie waarin het Nederlandse Inter IKEA Group centraal staat.

Dat zegt de fractie van De Groenen / Europese vrije Alliantie in het Europees Parlement. Dat gebeurde via een ingewikkelde constructie met bedrijven in Nederland, België, Luxemburg en Liechtenstein.

Europese landen liepen daardoor op zijn minst 1 miljard euro mis aan belasting-inkomsten. Hoe hoog dat voor andere landen is, is niet uitgerekend.

Royalty-inkomsten in Nederland onbelast
Het komt erop neer dat elke Ikea-vestiging in de wereld een royalty van 3 procent betaalt aan Inter IKEA Group. Daardoor kan Ikea met winsten schuiven, aldus het rapport. Royalty-inkomsten zijn in Nederland onbelast. De geldstromen liepen daarna ook via andere landen.

In totaal is alleen al in 2014 via Nederland voor 179 miljoen euro aan belasting ontweken in EU-landen. Zo liep de Duitse fiscus via ons in 2014 36,6 miljoen mis en de Franse belastingdienst 23,8 miljoen.

Via België 1,1 miljard ontweken
Ikea maakt ook gretig gebruik van de mogelijkheden die de Belgische fiscus biedt. Tussen 2005 en 2009 werd hierdoor 647 miljoen euro aan belasting ontweken en tussen 2010 en 2014 nog eens 488 miljoen euro. Bij elkaar is dat 1135 miljoen euro, aldus het rapport van De Groenen.

Volgens De Groenen bewijst dit dat de recente maatregelen van de Europese Commissie om belastingontwijking tegen te gaan niet ver genoeg gaan.

Belastingontwijking: niet meer geaccepteerd
Belastingontwijking is wat anders dan belastingontduiking. Belastingontduiking is verboden. Bij belastingontwijking maken bedrijven en rijke particulieren gebruik van de mogelijkheden die de belastingwetten van verschillende landen bieden.

Niettemin ligt belastingontwijking onder vuur. De gedachte is dat bedrijven gewoon belasting moeten betalen, omdat kleinere bedrijven en particulieren die niet de mogelijkheden hebben om hun geldstromen via paradijselijke oorden te laten stromen dat ook moeten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van