Enquête woningcorporaties

Begin enquête woningcorporaties

04 juni 2014 08:51 Aangepast: 06 september 2015 14:49
Beeld © ANP

De poltitiek wil opheldering over wat er misging en hoe het zo ver heeft kunnen komen bij woningcorporaties. Het was de afgelopen goed raak bij een aantal corporaties: een miljardenverlies met derivatenhandel, fraude, corruptie, graaiende managers.

Er wordt een periode van 20 jaar onderzocht. In de jaren '90 werden de woningcorporaties losgesneden van de overheid. Sindsdien is er bij een aantal corporaties een cultuur ontstaan waarin de focus meer kwam te liggen op snel geld verdienen dan op hun kerntaak: zorgen voor betaalbare huurwoningen voor de lagere inkomens. 

ZIE OOK: Column Frits Wester: Kom maar op met die doorzichtige smoezen

De meest in het oog springende organisatie die voor de commissie moet verschijnen is natuurlijk Vestia. Daar ging de derivatenhandel volledig mis en dat kostte 2 miljard euro. Ook Woonbron moet zich verantwoorden. Zij zijn bekend van de SS Rotterdam, het oude stoomschip waarvan de verbouwingskosten volledig uit de hand liepen. Uiteindelijk kostte dat maar liefst 250 miljoen euro.

Behalve Vestia en Woonbron moeten ook de corporaties Rochdale, Laurentius, Servatius, Rentree en Woningstichting Geertruidenberg zich in de Kamer verantwoorden. Zij verloren allemaal veel geld door fraude, corruptie of te risicovolle vastgoedprojecten.
De komende weken moet blijken hoe dat toch allemaal mogelijk was.

Het wordt vooral heel interessant om aantal mannen te horen dat nog voor de rechter moet verschijnen. De oud-topman van Rochdale, bijvoorbeeld, wordt strafrechtelijk vervolgd voor fraude. Voor de commissie zal hij op zijn woorden willen passen, want alles wat hij zegt kan in de rechtszaak tegen hem gebruikt worden. Maar in de Tweede Kamer staan ze onder ede en mogen ze niet zwijgen. Dat is dus een lastige situatie voor ze.

De verhoren duren tot volgende maand. Daarna wordt rapport opgesteld, dat in oktober wordt gepresenteerd.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`