Economie

Verzekeraars bezorgd over klimaatverandering

01 oktober 2015 20:54 Aangepast: 01 oktober 2015 23:42
'Sterker nog: als er niks gebeurt, worden verzekeringen onbetaalbaar' Beeld © anp

Europese verzekeraars willen meer samenwerking om klimaatveranderingen op de kaart te zetten. Zij sluiten zich aan bij de noodkreet van Mark Carney, de baas van de Bank of England, om meer tegen de opwarming van de aarde te doen.

Een temperatuurstijging van meer dan twee graden kan leiden tot een gebrek aan betaalbare verzekeringen, zegt Carmen Bell, verzekeringsadviseur bij Insurance Europe tegen Reuters.

Carney waarschuwde gisteren in een speech voor de financiële ‘diverse, ingewikkelde en onzekere’ gevolgen van klimaatverandering. Vooral de fossiele energiesector en haar verzekeraars lopen flink risico. Wanneer de wereld wil dat de opwarming van de aarde beperkt wordt tot 2 graden, zal een vijfde tot een derde van de olie, gas en kolenreserves onder de grond moeten blijven. 

Dure verzekeringen
De verzekeringssector vindt dat politici te weinig doen om de emissie uitstoot terug te dringen. "Er moet meer collectieve actie komen om de risico’s te verminderen voor de maatschappij en uiteindelijk ook de branche", staat in de schriftelijke verklaring. De Europese verzekeraars noemen de brief 'de eerste stap in een lange reis om het klimaatprobleem te beheersen voor de industrie en zijn klanten'. 

De zorgen werden verder aangewakkerd nadat een klimaatbaas bij de Verenigde Naties (VN) afgelopen maand waarschuwde dat landen meer maatregelen moeten nemen. In december komt de VN weer bij elkaar om over dit onderwerp te spreken. Landen proberen een plan op te stellen om de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden Celsius. 

Nederlandse verzekeraars waarschuwen ook
Nederlandse verzekeraars trokken in mei ook al aan de bel. "Door klimaatverandering neemt de schadelast op particuliere opstal- en inboedelverzekeringen toe. Zonder maatregelen zal de schade als gevolg van (extreme) hagelbuien naar verwachting verdubbelen", zegt het Verbond van Verzekeraars. Ze zijn bezorgd over de stijgende risico’s bij hun klanten en willen schade beperken.

Het Verbond wil met overheden, waterschappen en ingenieursbureaus praten over maatregelen, om bijvoorbeeld niet zomaar op een maaiveldniveau te bouwen en bij ruimtelijke inrichting meer rekening te houden met grotere pieken in neerslag en kans op overstromingen.
 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`