Veel minder faillissementen

Veel minder faillissementen in mei

09 juni 2014 08:49 Aangepast: 06 september 2015 14:50

Het aantal faillissementen is in mei met 33 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. De afgelopen maand gingen 829 bedrijven en instellingen bankroet tegen 1231 in mei 2013. Zelfs de horeca klimt uit het dal.

Dat blijkt uit cijfers van Faillissementsdossier.nl.

De daling is het gevolg van het weer voorzichtig aantrekken van de economie en het daaruit herstel van het consumentenvertrouwen.

Faillissementen
Over de eerste vijf maanden van dit jaar daalde het aantal faillissementen met ruim 20 procent tot 4588. In veruit de meeste sectoren gingen deze periode minder bedrijven en instellingen op de fles.

Horeca, bouw en winkels
In mei was er vooral sprake van een kentering bij de failliete hotels, restaurants en cafés; er werden daar slechts 27 faillissementen uitgesproken, 50 procent minder dan in april.

In de bouw bleef het aantal bedrijven dat bankroet ging, gestaag dalen. De sector telde in de eerste vijf maanden 509 ondernemingen die het niet langer konden bolwerken. Dat was bijna 40 procent minder dan in de overeenkomstige periode vorig jaar.

Ook het aantal winkels dat failliet gaat is in de periode januari tot en met mei substantieel afgenomen. Met een daling van ruim een derde spanden kledingwinkels daarbij de kroon. Vooral textielsupermarkten doen het beter; zij zien hun omzet toenemen. Winkels in dameskleding kampen nog steeds met dalende verkopen.

Pakketbezorgers
In de transportsector steeg het aantal faillissementen in mei met 50 procent tot 48. In mei gingen vooral meer koeriersbedrijven en pakketbezorgers onderuit.

Zeeland en Friesland
Op provinciaal niveau nam het aantal faillissementen in de eerste vijf maanden dit jaar het sterkste af in Zeeland en in Friesland.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore