De gemiddelde waarde van Nederlandse woningen is voor het eerst sinds 2010 weer gestegen. Dat is met name te danken aan de florerende steden Amsterdam en Utrecht.
Meer op rtlnieuws.nl: Zoveel is de WOZ-waarde gedaald of gestegen in jouw gemeente
Op 1 januari 2016 was de gemiddelde woningwaarde 209.000 euro, wat een stijging betekent van 1,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Toch ligt de gemiddelde WOZ-waarde (waardering onroerende zaken) nog bijna 14 procent onder het niveau van 2010, toen de waarde in Nederland op 242.000 euro per woning lag. Sindsdien is deze gaan dalen.
9 procent groei in Amsterdam
In Amsterdam groeide de woningwaarde het afgelopen jaar het hardst: met liefst 9 procent. De gemiddelde WOZ-waarde steeg in onze hoofdstad van 232.000 naar 253.000 euro per woning. De gemeente Elburg was juist de grootste daler, met 9,2 procent. Daar ging de WOZ-waarde in één jaar tijd van 250.000 naar 227.000 euro per woning. Bekijk hoe het in jouw gemeente zit.
In de provincie Utrecht zijn de huizen gemiddeld het meeste waard (243.000 euro), gevolgd door Noord-Holland (240.000) en Noord-Brabant (227.000 euro). De provincie Groningen staat helemaal onderaan met gemiddeld 155.000 euro per woning.
Belastingen mhoog
Dat de WOZ weer stijgt in veel plaatsen, zullen veel mensen in hun portemonnee gaan voelen. De WOZ-waarde wordt namelijk gebruikt om onder andere de hoogte van gemeentebelastingen te bepalen. Bijvoorbeeld hoeveel je betaalt aan rioolheffing en afvalstoffenheffing.
De afgelopen jaren, toen de WOZ-waarde daalde, verhoogden gemeenten de belastingtarieven, om toch voldoende belasting binnen te halen. Logisch zou zijn als die tarieven nu weer verlaagd worden. Het is nog niet bekend of dat gaat gebeuren.
Jaar vertraging
De WOZ-waarde en de huizenprijzen, die al langer stijgen, lopen niet synchroon. Dat komt omdat woningen die op 1 januari aanwezig zijn in de woningvoorraad (inclusief huurwoningen) worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. Daardoor loopt de WOZ-waarde ongeveer een jaar achter op de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen.