Economie

Verzekeraars steken nog steeds geld in wapenfabrikanten

02 maart 2017 07:29 Aangepast: 02 maart 2017 08:52
Saoedische F-15 gevechtsvliegtuigen, gemaakt door Boeing. Beeld © AFP

Nederlandse levensverzekeraars investeren nog steeds in bedrijven die wapens en of wapensystemen maken. En daarmee dragen ze volgens de initiatiefnemers van de Eerlijke Verzekeringswijzer bij aan de burgeroorlog in Jemen.

In totaal investeren zes grote levensverzekeraars die in Nederland actief zijn namelijk voor 3,6 miljard euro in de vijf grootste wapenproducenten ter wereld. Volgens de Eerlijke Verzekeringswijzer, een initiatief van vredesorganisatie Pax, investeren Legal & General en Allianz respectievelijk 1,5 en 1,2 miljard euro in onder meer Lockheed Martin en BAE Systems. 

Deze bedrijven leveren op hun beurt wapensystemen aan Saoedi-Arabië. En dat land heeft een groot aandeel in de duizenden burgerdoden in buurland Jemen. Daar woedt al bijna twee jaar een hevige oorlog sjiitische Houthi's en de soennitische regering. De Saoedi's steunen de regering, met onder meer bombardementen vanuit de lucht.

Gevechtsvliegtuigen en raketten

En bij die bombardementen worden systemen gebruikt van de bedrijven waar de Nederlandse verzekeraars geld aan uitlenen. Het gaat naast BAE Systems en Lockheed Martin om Boeing, General Dynamics en Raytheon. Zij leveren onder meer gevechtshelikopters en - vliegtuigen, bommen en raketten.

Behalve de twee eerder genoemde bedrijven investeren ook APG (460 miljoen),​ Aegon (406), Nationale Nederlanden (22) en Generali (2) in wapenproducenten. 

'Dit kan niet'

Dat de Eerlijke Verzekeringswijzer de investeringen van de verzekeraars nu openbaart heeft twee doelen. "De eerlijke verzekeringswijzer wil graag aan consumenten duidelijk maken wat er gebeurt met het geld dat zij via een verzekeringsmaatschappij uit hebben staan", vertelt Cor Oudes van Pax. Daarnaast hoopt de organisatie dat de verzekeraars hun investeringen terug trekken, "om die wapenleveranciers duidelijk te maken dat dit niet kan."

In een eerste reactie aan RTL Nieuws laat NN Group weten dat het 'een heel klein aandeel in Boeing' heeft, maar geen belangen in de andere bedrijven. Het bedrijf sluit sinds 2005 bedrijven uit de defensiesector uit. 

Aegon wijst er op dat het bedrijf wel degelijk beleid voert tegen dubieuze investeringen, onder meer met een uitsluitingslijst. "Saoedi-Arabië en vier van de vijf onderzochte bedrijven staan niet op die uitsluitingslijst, waardoor wij inderdaad investeringen hebben", laat het bedrijf in een schriftelijke reactie weten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van