Economie

Terneuzen zet experiment basisinkomen door in aangepaste vorm

27 januari 2017 10:07 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Confetti bij een demonstratie voor een basiskomen in Zwitserland. Beeld © EPA

Het zelfstandige experiment dat de gemeente Terneuzen wil uitvoeren met het weggeven van gratis geld werd gisteren geblokkeerd door het ministerie van Sociale Zaken. Toch zet de gemeenteraad door.

Terneuzen wil mensen die langdurig in de bijstand zitten twee jaar lang onvoorwaardelijk 993 euro netto per maand geven. Ook mogen zij naast dat 'basisinkomen' onbeperkt bijverdienen. Gisteravond stemde een kleine meerderheid van de gemeenteraad in met het principebesluit.

Het ministerie van Sociale Zaken zette een streep door het oorspronkelijke plan. Het probleem was het ontbreken van een tegenprestatie, wat volgens de huidige regelgeving niet mag. 

Tegenprestatie leveren moet

In de Participatiewet van 2015 - in het leven geroepen om zoveel mogelijk mensen werk te laten vinden - staat dat mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, gevraagd kunnen worden een tegenprestatie te leveren. Zo is er vaak een sollicitatieplicht en wordt er op de uitkering gekort als mensen teveel bijverdienen.

Om te voorkomen dat er opnieuw frictie ontstaat gaat de gemeente Terneuzen in overleg met Sociale Zaken. "Wij willen dit experiment nader uitwerken en afstemmen met het ministerie. Vervolgens zal het opnieuw worden behandeld in de gemeenteraad", zegt een woordvoerder van de gemeente Terneuzen tegen RTL Z. Hoe lang dit gaat duren, kan zij niet zeggen.

Mensen activeren

Terneuzen hoopt dat hun experiment met een basisinkomen het welzijn vergroot van mensen die langdurig thuis zitten. "Wij willen de groep die voor een langere tijd in de bijstand zit hiermee gezonder krijgen en activeren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van