Ga naar de inhoud
Economie

Brexitoogst voor Amsterdam: 12 bedrijven, 450 banen

Beeld © Archieffoto ANP

Het brexit-effect laat nog even op zich wachten in Amsterdam. Tot nu toe hebben zich twaalf bedrijven gemeld die zeggen dat ze vanwege de brexit naar onze hoofdstad toekomen of er hun bestaande activeiten uitbreiden. In totaal levert dat de komende jaren welgeteld 450 nieuwe banen op.

Mogelijk komen er nog 50 bedrijven bij, de afdeling inbusiness heeft contact met deze bedrijven die nog geen definitieve keuze hebben gemaakt. Vorig jaar vestigden zich 19 Britse bedrijven in Amsterdam, mede dankzij extra moeite (en marketingbudget) om deze bedrijven over te halen om naar Nederland te komen, meldde verantwoordelijk wethouder Kajsa Ollongren eerder.

Sinds het referendum in Groot-Brittannië is er een extra ambtenaar full time bezig met het lobbyen bij bedrijven die Londen mogelijk willen verlaten. Daarnaast gaat er geld naar een reclamecampagne en enkele reizen naar Londen, schrijft het gemeentebestuur in antwoord op vragen van SP-raadslid Bakker. 

Strijd om financiële reuzen

Tot nu toe lijken alle grote banken, want daar gaat het vooral om, voor steden zoals Frankfurt, Parijs en Dublin. Van die laatste drie lijkt de Duitse stad (ook zetel van de Europese Centrale Bank) te winnen, bleek eerder deze week

Dat het vooral financials zijn die hun heil op het Europese vasteland zoeken, heeft te maken met de angst van bankiers dat als Groot-Brittanië geen lid meer is van de vrijhandelszone die de EU ook is, zij door Europese toezichthouders aan strengere eisen worden onderworpen dan de collega's in Parijs, Frankfurt of Amsterdam.