Economie

Slim apparaatje moet stroomstoringen voorkomen

16 december 2015 13:51 Aangepast: 04 augustus 2017 02:53

Gemiddeld hebben energieleveranciers elke twee dagen te maken met drie stroomstoringen. Dat zijn er nogal wat en de kosten voor de beheerders lopen per incident hoog op: zo’n 15.000 tot 20.000 euro. Maar daar is nu iets op gevonden.

Netwerkbeheerders Liander en Enexis installeren daarom als eerste slimme kastjes die storingen vroegtijdig kunnen voorspellen. Daardoor kunnen de problemen zelfs opgelost worden voordat de stroom uitvalt.

De netwerkbeheerders hopen met de 'Smart Cable Guard' het aantal stroomstoringen met 25 procent terug te dringen. Het is een uniek systeem, in Nederland bedacht en bestaat nergens anders ter wereld.

Ongeveer de helft van alle stroomstoringen in Nederland wordt veroorzaakt door kortsluitingen in ondergrondse kabelverbindingen. Doet zo’n storing zich voor, dan hebben daar gemiddeld 1000 consumenten meer dan een uur hinder van.

Techniek
De kastjes worden tussen de uiteinden van de stroomdraden geïnstalleerd. Die sturen een signaal naar elkaar. Op het moment dat er sprake is van minuscule verstoringen op een kabel, dan kan de meldkamer een monteur sturen die de verbinding kan repareren voordat de storing daadwerkelijk optreedt. Daarnaast is het ook gemakkelijker om de locatie van het probleem te bepalen. Dat is handig, want stroomkabels zijn soms vele kilometers lang.

Thumbnail

Op dit moment zijn de Smart Cable Guards alleen nog voor de middelspanningskabels bruikbaar, die bijvoorbeeld in woonwijken lopen. Ontwikkelaars zijn ook bezig om de techniek toe te passen op hoogspanningskabels. Dat is ook een uitkomst voor bijvoorbeeld de stroomdraden die over de zeebodem lopen. Als daar een storing plaatsvindt, is het een kostbare aangelegenheid om de exacte locatie op te sporen.

Daarnaast is het met oog op de toekomst ook belangrijk om sneller de oorzaak en de exacte plek van storingen in het energienetwerk op te sporen. Windmolens en zonnepanelen leveren grote piekbelasting op de kabels, omdat ze in één keer een grote hoeveelheid op het net sturen als er veel wind waait of zon schijnt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van