Economie

Bouwers blij: woningmarkt stuwt omzet

24 mei 2017 07:26 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Woningbouw in Utrecht. Beeld © ANP

De hausse op de woningmarkt is bijzonder goed nieuws voor bouwbedrijven. In de eerste drie maanden van dit jaar steeg hun omzet met bijna 10 procent.

Ook in de rest van de bouw gaat het lang niet slecht, de omzet in de gehele sector steeg met 5,5 procent in vergelijking met vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Dat hoge groeicijfers was dus vooral te danken aan de grote vraag naar nieuwe koopwoningen. In totaal werden er 14.361 nieuwe huizen gebouwd in het eerste kwartaal, bijna 40 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2016. En de groei is er nog lang niet uit, want er werden maar liefst 15.751 bouwvergunningen afgegeven, ruim 40 procent meer dan een jaar geleden. 

Vertrouwen in de toekomst

Dat is dan ook terug te zien in het vertrouwen dat bouwers hebben voor de komende periode. Zij zijn optimistischer dan ondernemers in iedere andere willekeurige sector dan ook. Ze verwachten dat ze nog meer omzet zullen draaien in de komende kwartalen en dat ze ook meer mensen zullen aannemen. In het afgelopen kwartaal kwamen er al 3000 banen bij in de bouw. 

Bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw wisten voor het eerst sinds een jaar een omzetgroei te realiseren van ruim 4 procent. Bedrijven in de gespecialiseerde bouw, zoals sloop- en afwerkingsbedrijven, behaalden met 2,9 procent een gematigder groei dan in voorgaande kwartalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van