Ga naar de inhoud
Het Financiële Plaatje

Tennis draait om de knikkers, niet om ballen

Het tennisseizoen zit er weer op, en de onbetwistbare nummer 1 van dit jaar was Novak Djokovic. Maar wat levert het eigenlijk op, als je de beste bent in het heen en weer slaan van een balletje? RTL Z dook in de miljoenen van deze edele sport.

Hoewel tennis een populaire sport is geworden in alle lagen van de samenleving, heeft het toch nog altijd het imago van een elitesport. Een sport voor de rijken. Of dat beeld nu klopt of niet, als je goed bent in tennis kun je je in ieder geval wel opwerken tot die elite.

Novak Djokovic won dit jaar drie van de vier Grand Slams (de belangrijkste toernooien in het tennis) en bracht nog eens zes andere toernooien op zijn naam. Daarmee spekte hij zijn bankrekening met 21.646.145 dollar (inclusief dubbelspel). 

Geen gezeik, iedereen rijk
Djokovic had dan ook een extreem goed jaar, hij verdiende maar liefst 2,5 keer zo veel als de nummer twee op de lijst van grootverdieners, Roger Federer, toch ook geen onaardige speler. Federer bracht 8.692.017 dollar mee naar huis, een fractie meer dan nummer drie Andy Murray die 8.245.230 dollar verdiende.

De eerste twaalf spelers op de wereldranglijst verdienden allemaal meer dan 2 miljoen dollar. 35 spelers uit de mondiale top-100 sloegen meer dan een miljoen naar huis. Maar je hoeft absoluut niet tot de wereldtop te behoren om een goede boterham te verdienen: zelfs de nummer 145 van de wereld, de Nederlander Igor Sijsling, verdiende dit jaar tijd nog 213 duizend dollar.

Tennis is een vrouwensport
In veel sporten valt er voor vrouwen maar bar weinig te verdienen, zeker in vergelijking met mannen. Maar bij tennis is dat absoluut niet het geval. Sterker nog, in de wereldtop kun je eigenlijk niet eens spreken van een gender gap (daar kan het Nederlandse bedrijfsleven nog iets van leren). De tien best verdienende tennissters sleepten allemaal meer dan 2,3 miljoen dollar in de wacht. De nummer 1, Serena Williams, nam ruim 10,5 miljoen dollar mee naar huis. Dat is dus meer dan de nummer 2 in het mannenspel.

En het wordt nog mooier (als je van gelijkheid houdt). De nummer honderd op ranglijst voor vrouwen op basis van prijzengeld verdient nog altijd 323 duizend dollar. Dat is ‘bijna’ net zoveel als de honderdste man, die 385 duizend dollar bij mocht schrijven.

Goed nieuws voor talenten
En dan is er ook nog goed nieuws voor de kinderen die zich nu opmaken voor een succesvolle carrière in het toptennis. Het lijkt er namelijk op dat er steeds meer valt te verdienen met de sport. Dat blijkt wel uit het lijstje van spelers die over hun hele loopbaan het meest hebben verdiend

Van de tien grootverdieners aller tijden zijn er namelijk zes spelers  nog steeds actief. De lijst wordt aangevoerd door Roger Federer met een totaal van 97,3 miljoen dollar. Toch moet ‘FedEx’ niet meer al te veel ballen in de tramrails slaan volgend jaar, want hij wordt op de voet gevolgd door Djokovic. Hij verdiende al ruim 94 miljoen dollar in zijn carrière.