Economie

Waarom veel beleggers niet meer om China heen kunnen

21 juni 2017 13:20 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © AFP

Vanaf juni 2018 zitten 222 Chinese ondernemingen in de MSCI Emerging Markets Index. Dat betekent dat beleggers die de index volgen vanaf dan ook gedwongen zijn om in Chinese aandelen te beleggen.

Beleggers volgen vaak een index om hun resultaten af te zetten tegen een benchmark. Verder hoeven ze dan niet zelf uit te vinden welke aandelen ze precies moeten kopen. Mede vanwege de minder goede informatie die beschikbaar is, is dat immers vaak lastig.

Beleggers hoeven alleen te besluiten dát ze in (in dit geval) opkomende markten geld willen steken. Als ze dan vervolgens in die index beleggen, dus zoveel procent in het ene fonds en zoveel in het andere, dan weten ze dat hun portefeuille een goede afspiegeling is van die beurs.

Als je eenvoudigweg een hele index volgt, dan zijn daar ook minder kosten mee gemoeid dan als je zelf aandelen in verschillende bedrijven koopt.

Eindelijk

Dat Chinese aandelen in de MSCI Emerging Markets Index worden opgenomen is eigenlijk niet meer dan normaal, de Chinese beurzen zijn, na Wall Street, de op één na grootste ter wereld. Het is eerder opvallend dat het pas nu gebeurt.

Drie keer eerder was het de bedoeling dat bedrijven uit China in de index zouden komen, maar even zoveel keren kwam het er niet van. Maar vier keer is scheepsrecht.

Thumbnail

De Chinese economie is ook, na die van de VS, de tweede ter wereld. "Het is terecht dat de deuren van de Chinese beurs verder opengaan en Westerse beleggers er toegang tot krijgen", zegt Jim Tehupuring van ProBeleggen.

A- en B-aandelen

Buitenlandse beleggers kunnen nu al wel op bescheiden schaal hun geld steken in China, maar dan gaat het vaak om zogeheten B-aandelen. Die zijn genoteerd in buitenlandse valuta's, zoals de Amerikaanse dollar (de beurs in Shanghai) of de Hong Kong dollar (de beurs in Shenzhen).

Nadeel van die B-aandelen is dat Chinezen zelf daar vaak niet in mogen beleggen. Door de geringere handel in B-aandelen is de koers vaak lager dan die van A-aandelen, waarvan de koers in Chinese yuans is en waarin Chinezen zelf mogen beleggen.

Bij de aandelen die in de MSCI Emerging Markets Index worden opgenomen gaat het om A-aandelen.

China telt voor maar 0,73 procent

Vooralsnog zouden indexvolgers maar 0,73 procent van hun geld in Chinese beursfondsen hoeven te steken. Dat komt overeen met rond de 0,1 procent van de totale waarde van alle ondernemingen die aan de Chinese beurs zijn genoteerd.

De opname van Chinese bedrijven in de index is dus een symbolische stap, maar wel een belangrijke, zegt beurscommentator Durk Veenstra. "Het is een opening voor westerse beleggers naar de Chinese beurs."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van