Pensioenfondsen in grote problemen

Alle pensioenfondsen staan er slechter voor

16 oktober 2014 00:20 Aangepast: 06 september 2015 15:21

De Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het derde kwartaal een stuk slechter voor komen te staan. De fondsen zagen hun financiële situatie verslechteren door een verdere daling van de rente, wat het moeilijker maakt om aan hun pensioenverplichtingen te kunnen voldoen.

Donderdag maakten ze hun dekkingsgraden bekend, die aangeven in hoeverre ze aan hun verplichtingen kunnen voldoen. De financiële positie van ambtenarenpensioenfonds ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, bleek opnieuw onvoldoende. De dekkingsgraad van de pensioenkolos zakte in het derde kwartaal van 106,7 naar 103,1 procent, beneden de wettelijke minimumgrens van ruim 104 procent. Een korting van de pensioenen ligt volgens ABP echter niet in het verschiet. Maar op een verhoging van de pensioenen (indexatie) hoeven de deelnemers de komende 10 jaar ook niet te rekenen.

De andere grote fondsen Zorg & Welzijn, bpfBouw en de metaalfondsen PMT en PME zagen hun dekkingsgraad in het afgelopen kwartaal eveneens achteruitgaan. Ook zij verwachten niet dat de financiële situatie in het huidige vierde kwartaal verbetering laat zien. De rente daalt namelijk gestaag.

Een dekkingsgraad van meer dan 100 procent betekent dat pensioenfondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Wettelijk moet deze voor de meeste fondsen minimaal rond de 105 procent bedragen.

De pensioenreuzen blijven last houden van de aanhoudend dalende rente. De verplichtingen van ABP stegen in het derde kwartaal daardoor met 19 miljard euro tot 324 miljard euro. Het fonds behaalde wel een positief beleggingsresultaat, maar dat leverde afgelopen kwartaal 'slechtss 9 miljard euro aan extra vermogen op.

De dekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) daalde in het derde kwartaal van 110 naar 105 procent. ,,De aanhoudend lage rente zorgt voor veel hogere verplichtingen, waardoor onze buffer kleiner wordt en de dekkingsgraad daalt'', zegt Peter Borgdorff, directeur van PFZW in een toelichting.

De andere grote fondsen bpfBouw en de metaalfondsen PMT en PME zagen hun graadmeters voor de pensioenverplichtingen in het afgelopen kwartaal eveneens achteruitgaan. Zij verwachten ook niet dat de financiële situatie in het huidige vierde kwartaal verbetering laat zien. ,,Het benodigde herstel is nog niet gerealiseerd. Hierdoor zit een verhoging van de pensioenen (indexatie) er voor onze deelnemers komend jaar nog niet in. Zoveel is nu al zeker'', aldus Franswillem Briët, voorzitter van PME.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`