Air France-KLM gaat verder bezuinigen

'Cijfers Air France-KLM aan zwakke kant'

29 oktober 2014 08:24 Aangepast: 06 september 2015 20:03

De resultaten van Air France-KLM zitten ,,een beetje aan de onderkant van de verwachtingen''. Dat zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen woensdag in een commentaar. Hij verwacht een licht negatieve koersreactie.

Van de grote financiële problemen waar sommige media de afgelopen dagen over berichtten, is volgens Versteeg geen sprake. De schuld blijft met drie keer de ebitda vrij aanzienlijk, maar vormt geen bedreiging voor het voortbestaan van het bedrijf. ,,Volstrekte onzin'', aldus de marktvorser.

Dat Air France-KLM niet met drastische ingrepen kwam om de kosten verder te verlagen, is volgens Versteeg geen verrassing. Na de strategie-update en de pilotenstaking in Frankrijk in september zou het volgens hem ,,belachelijk'' zijn geweest om nu met plannen voor massaontslagen te komen.

Groeiplan

Voor de lange termijn is Versteeg wel somber over Air France-KLM, omdat het er niet in slaagt snel genoeg zijn kostenbasis te verlagen. ,,De bezettingsgraad is nog goed, maar je ziet nu al dat de lange routes, met name Azië en Amerika, worden uitgehold door de concurrentie die tegen veel lagere kosten werkt.''

Het groeiplan Perform 2020 dat in september werd gepresenteerd is ,,te weinig en te laat'', aldus de analist. Bovendien is met het schrappen van de plannen voor een Europese tak van prijsvechter Transavia ,,de kern eruit gehaald''. Versteeg heeft het advies 'niet-aanbevolen' en een koersdoel van 5 euro.

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`