Economie

Trump dreigt: importheffing BMW en beperkingen voor reizigers uit EU

16 januari 2017 08:47 Aangepast: 29 juli 2017 05:00
Beeld © Bloomberg

Donald Trump dreigt BMW met importheffingen van 35 procent als het in Mexico een fabriek bouwt. Ook wil hij de grenzen versterken en dat kan betekenen dat kunnen reizigers uit Europa te maken krijgen met beperkingen.

Het dreigement van importheffingen geldt niet alleen voor BMW, maar voor alle Duitse autoproducenten die auto's vanuit Mexico naar de VS willen exporteren. Trump wil dat automakers hun fabrieken in de VS vestigen.

Trump verwijt Duitse autoproducenten oneerlijk gedrag. Zo ziet hij in de VS in sommige straten voor elk huis een Mercedes staan, maar hoeveel Chevrolets zie je in Duitsland, vraagt hij zich af. Specifiek over BMW zegt hij dat ze het kunnen vergeten als ze denken auto's die in Mexico zijn gemaakt in de VS te verkopen.

BMW in verdediging

BMW ziet zich genoodzaakt zichzelf te verdedigen en erop te wijzen dat het bedrijf direct en indirect 70.000 mensen werk biedt in de VS. In de fabriek in Spartanburg (South Carolina), de grootste van BMW in de wereld, werden vorig jaar 411.000 wagens gebouwd.

Trump dreigde eerder onder meer Japan met importheffingen als het in Mexico produceert. Ford blies de bouw van een fabriek in Mexico af en investeert nu in de VS.

Lastiger voor zakenreizigers?

Het is nog onduidelijk wat de dreiging met maatregelen die het reizen voor Europeanen naar de VS lastiger maken, precies inhouden. 

Het zou kunnen zijn dat het voor zakenreizigers uit Europa lastiger wordt om naar de VS te gaan voor business.

'Snelle handelsovereenkomst met Britten'

Trump haalt ondertussen hard uit naar de Europese Unie. Volgens hem zullen meer landen het voorbeeld van Groot-Brittannië volgen en de EU verlaten. De onderhandelingen tussen de EU en de Britten moeten nog beginnen, maar ze lijken bijzonder lastig te worden.

Trump stelt de Britten in ieder geval een snelle en 'eerlijke' handelsovereenkomst in het vooruitzicht.

'Meer landen uit EU'

Trump stookt en passant verder door de EU een 'vehikel' voor Duitsland te noemen. Duitsland is het land dat in absolute bedragen de grootste financiële bijdrage levert aan de EU.

Mochten er meer landen uit de EU willen stappen, dan zou dat grote consequenties kunnen hebben voor alle landen van de EU, mede op economisch en financieel terrein.

Export Nederland lastiger?

Zo is het de vraag wat er met de euro zou gebeuren. Mochten Duitsland en een aantal andere Noord-Europese landen overblijven, dan zou dat de euro sterker kunnen maken voor deze resterende landen, omdat zij er economisch beter voor staan dan landen in Zuid-Europa. Een sterkere euro maakt export lastiger. 

Landen die de EU verlaten en misschien een eigen munt invoeren, zien die munt mogelijk in waarde dalen, omdat hun economieën minder sterk zijn dan die van bijvoorbeeld Duitsland en Nederland. Zij krijgen dan wellicht te maken met inflatie, terwijl aflossingen en rentebetalingen op hun schulden mogelijk moeilijker zijn om te voldoen omdat hun munt mogelijk zwakker is geworden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van