Economie

Duurzame startup wil je een abonnement op wc-papier aansmeren

28 juli 2017 13:38 Aangepast: 28 juli 2017 14:33
Bij The Good Roll kun je een abonnement op wc-papier afsluiten.

Wil je met een echt goed gevoel op de plee gaan zitten? Dat kan nu, zeggen de initiatiefnemers van The Good Roll. Ze maken toiletpapier dat honderd procent gerecycled is, en waarvan een deel van de opbrengst naar een goed doel gaat. Verantwoord je billen afvegen dus.

Nieuw is gerecycled toiletpapier niet. Wel nieuw is dat je met elk toiletbezoek meehelpt aan betere toiletten in ontwikkelingslanden. De helft van de winst gaat naar de bouw en verbetering van sanitaire voorzieningen in landen waar door slechte toiletten continu ziektes op de loer liggen. Simavi gaat de toiletten bouwen.

Abonnement

Wie kiest voor The Good Roll hoeft niet meer met enorme pakken pleepapier over straat: de rollen worden gratis thuisbezorgd. Nieuw is ook dat het toiletpapier te verkrijgen is via een abonnement. "We wilden inspelen op de abonnemententrend die gaande is, zoals bijvoorbeeld met scheermesjes en groentepakketten," zegt Sander de Klerk van The Good Roll.

Voor 21,95 euro heb je 24 'premium'-rollen van 400 velletjes, voor een euro meer 24 luxe-rollen. Dat lijkt duur, maar er zitten meer velletjes op dan op gewone toiletrollen. Volgens de initiatiefnemers is The Good Roll per vel niet duurder.

Abonnementen op toiletpapier bestaan al in de VS en Australië. "Daar loopt het als een trein," zegt De Klerk. En ook hier is veel belangstelling. "We zijn nog maar een paar dagen bezig en we mogen absoluut niet klagen." De verantwoorde rollen hangen al in drie Amsterdamse horecagelegenheden en in de sportschool van Arie Boomsma.

Thumbnail

Duurzaam

Maar hoe kom je nou op het idee om duurzaam wc-papier te gaan maken? "We wilden iets gaan doen met een product dat niet voor de hand ligt," zegt De Klerk. En zo kwamen ze uit bij toiletpapier.

Het is een artikel waarbij nog wel een duurzaamheidsslag te maken is. Zestig procent van ons toiletpapier is nu gerecycled, maar veertig procent dus nog niet. Dat kost bomen. "En dat voelt helemaal niet lekker. Vooral als je ook bedenkt dat bij de productie van toiletpapier ook nog eens immens veel water en energie wordt verbruikt," zeggen de initiatiefnemers van The Good Roll.

Ook de verwerking van toiletpapier kost veel energie. Het overgrote deel van het afval dat we per persoon produceren is afkomstig van toiletgebruik - uitwerpselen, maar vooral ook vuil water, schoonmaakmiddelen én heel veel papier. We spoelen elke dag 22.000 kilometer aan toiletpapier door. Daarmee kan je een lint toiletpapier ophangen van Amsterdam tot Buenos Aires én terug.

`