Economie

Miljoenenclaim op energiebedrijf Delta

02 oktober 2014 11:20 Aangepast: 06 september 2015 15:17

Zakenman Benno Wiersma claimt vele tientallen miljoenen van het Zeeuwse energiebedrijf Delta. Dat bevestigt hij tegenover RTLZ. Volgens Wiersma dwong Delta hem in 2009 zijn belang in het zonne-energiebedrijf Sunergy te verkopen voor 32 miljoen euro, terwijl dat “het tienvoudige” waard zou zijn geweest.

De Rotterdamse projectontwikkelaar blijkt al jarenlang rechtszaken te voeren, om een schadevergoeding van Delta te krijgen. De wortels van het conflict liggen in 2005, toen Wiersma het zonne-energiebedrijf Sunergy oprichtte. Eind dat jaar stapte Delta in als investeerder en aandeelhouder. Een jaar later werd het nutsbedrijf meerderheidsaandeelhouder, met een belang van 51 procent. Delta zelf is voor de helft in handen van de provincie Zeeland.

Wereldspeler
Aanvankelijk wilden de aandeelhouders Sunergy laten uitgroeien tot een wereldspeler op het gebied van zonne-energie. Mede daarom kocht Delta begin 2007 de Limburgse zonnecelfabriek Solland Solar. Maar eind dat jaar bleek dat Delta geen zin meer had om de verlieslijdende activiteiten te financieren. Daardoor ontstonden spanningen tussen de aandeelhouders van Sunergy.

In de herfst van 2008 werd Wiersma als bestuurder van Sunergy ontslagen, en begin 2009 nam Delta zijn belang in het bedrijf over. Uit processtukken blijkt dat Delta daarvoor 32 miljoen euro betaalde. Ruim een jaar later stopte het nutsbedrijf met zonne-energie, en moest daarvoor 250 miljoen euro afschrijven.

Tienvoudige
Wiersma blijkt echter niet tevreden met de uitkoopprijs van 32 miljoen. Hij stelt dat zijn aandelen van Sunergy veel meer waard waren. Volgens de zakenman dwong Delta hem tot verkoop, onder dreiging de joint-venture failliet te laten gaan. “Destijds zijn er waarderingen van Sunergy gemaakt, die mijn belang waarderen op het tienvoudige”, licht Wiersma zijn claim toe. In 2008 zouden de Scandinavische bank Enskilda en Boer & Croon Corporate Finance het bedrijf hebben gewaardeerd op bedragen tussen 750 en 820 miljoen euro.

Volgens de 67-jarige zakenman is het hem niet alleen te doen om het geld, maar vooral om het principe. “In Nederland wordt vaak misbruik gemaakt van de minderheidsaandeelhouder. In veel gevallen wordt deze uitgerookt of op de knieën gedwongen door een grootaandeelhouder. Ik wil dat er jurisprudentie ontstaat, waardoor dit moeilijker wordt.”

Puinhopen
Uit een tussenvonnis van het Amsterdamse gerechtshof, dat dinsdag openbaar werd, blijkt dat de rechter een externe deskundige wil laten bepalen wat de waarde van Sunergy begin 2009 was. Delta onthoudt zich van commentaar. "Dat wij het niet met Wiersma eens zijn, mag duidelijk zijn", aldus woordvoerder Arendo Schreurs. "Zolang de zaak onder de rechter is, kunnen wij daar echter niets aan toevoegen. Wij wachten het oordeel van de deskundige af." 

Wiersma zegt zich inmiddels te richten op andere activiteiten. "De zaak tegen Delta heeft mij zoveel ellende en puinhopen gekost, dat ik de afwikkeling aan anderen overlaat. Ik doe nog wat projecten in de BV Nederland, waarvan veel mensen zich afvragen of we die wel moeten doen."

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`