Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

'Noordzee kan miljarden opleveren door energietransitie'

26 januari 2017 15:31 Aangepast: 29 juli 2017 02:30
De Nieuwe Waterweg. Beeld © Archieffoto ANP

Er kunnen honderden miljarden euro's verdiend worden op onze Noordzee. Daar is komende decennia de overgang van fossiele naar duurzame energie misschien wel het beste te zien, als gas- en oliewinning plaats maken voor windmolens en zeewierplantages.

Om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs moet wereldwijd de CO2-uitstoot met tachtig tot 95 procent worden teruggedrongen ten opzichte van het niveau van 1990. Dat heeft gevolgen voor de Noordzee, waar nu nog vooral olie en gas gewonnen worden. 

Op de Noordzee worden nu al windmolenparken aangelegd en er wordt onderzoek gedaan naar het telen van zeewier en algen. De aanleg van al die activiteiten alleen al levert naar verwachting miljarden op. De overgang van fossiele naar duurzame energie levert tussen de 200 en 300 miljard euro op, schrijft het Financieele Dagblad op basis van een onderzoek van de World Energy Council, waar onder meer Shell, Tennet en onderzoekscentrum ECN aan meewerkten. Accountant PwC deed de financiële doorrekening

Afgedankte boorplatforms

Voordat de miljarden binnenstromen, moeten overheden wel beter samenwerken, is de conclusie van het onderzoek. Het beleid op het gebied van de omslag naar duurzaam moet beter op elkaar aansluiten, "anders laten we een deel van deze waarde liggen", zegt onderzoeker Jan Willem Velthuijsen tegen de krant. 

Niet alleen de nieuwe industrieën kunnen miljarden euro's opleveren, verwacht Velthuijsen. Ook de installaties die gebruikt worden door de olie-industrie moeten afgebroken worden en dat levert behalve veel geld ook banen op. 

Bekijk de reportage die wij daarover maakten: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van