Ga naar de inhoud
Economie

'Overname AkzoNobel en Unilever is slecht voor consumenten'

Verf wordt duurder als AkzoNobel wordt overgenomen, denkt Jaap van Duijn. Beeld © ANP

Jaap van Duijn, voorheen hoofd beleggingen bij Robeco, is helemaal niet te spreken over alle fusies en overnames. Hij denkt dat de overnames van AkzoNobel en Unilever uiteindelijk doorgaan, maar voor consumenten is dat slecht, zegt hij.

Tegen een overname van AkzoNobel en Unilever zijn en schermen met termen als 'Hollands glorie' vindt Van Duijn onzin. Nederlandse ondernemingen hebben immers zelf ook veel bedrijven gekocht.

Maar hij is wél tegen de overnames, omdat het volgens hem eenvoudigweg niet goed is voor de economie.

Unilever

Unilever krijgt van Van Duijn een veeg uit de pan: ''Het is niet zo'n geweldig bedrijf, de laatste tien jaar hebben ze niets meer bedacht. Ze kochten wel Ben & Jerry's. Ze kopen wat anderen bedenken en geven dan een miljard uit aan marketing''.

Unilever geeft een kleine 8 miljard euro uit aan marketing, dat is bijna net zo veel als Nederland aan defensie, zegt Van Duijn.

Duurdere verf

Je krijgt door al die overnames alleen maar oligopolies, waarbij nog maar een paar grote spelers de markt beheersen, zegt Van Duijn. Mocht AkzoNobel in handen vallen van PPG, dan zal de prijs van het goedkopere merken van AkzoNobel en PPG worden verhoogd naar het niveau van de duurdere merken, vreest Van Duijn.

Wat we nodig hebben is een sterke Autoriteit Consument & Markt (ACM), vindt hij. De Europese Unie neemt al geregeld maatregelen, zo hebben ze het monopolie van Microsoft gebroken, maar ze zouden volgens hem nog veel verder moeten gaan. Dit soort zaken kun je alleen in Europees verband oplossen, aldus Van Duijn.

Hij denkt dat er minstens drie tot vier spelers moeten zijn in een markt, dan heb je als consument wat te kiezen. Van Duijn vindt dat niet alleen de overheid moet ingrijpen, ook consumenten moeten beter opletten. Ze trappen in marketingverhalen, zegt hij. In onderzoeken scoren A-merken lang niet altijd beter dan huismerken, maar ze zijn wel duurder en consumenten kopen ze ook nog.

'Akzo heeft bod aan zichzelf te danken'

Ondernemingen als AkzoNobel manoevreren zichzelf volgens Van Duijn richting een overname. Ze specialiseren zich op één sector, dat laten ze zich opleggen door beleggers. Maar beleggers zelf stoppen juist níet alle eieren in één mandje, aldus Van Duijn. Maar door zich te specialiseren maken ondernemingen zich volgens hem juist klaar om overgenomen te worden.

Dat er nu een overnamebod is op AkzoNobel heeft het dan ook aan zichzelf te danken, zegt Van Duijn. Met Philips ziet hij hetzelfde gebeuren: ''binnen vijf jaar komt daar een bod op''.  ''Als je maar in één sector zit, dan ben je veel gevoeliger voor 'ups' en 'downs''', aldus Van Duijn.