Economie

Koffie kan weleens flink duurder worden: tekort aan bonen dreigt

16 januari 2017 12:18 Aangepast: 29 juli 2017 05:00

Nu al is wakker worden vaak geen pretje, maar je hebt dan in ieder geval nog het vooruitzicht van een lekkere kop koffie. Dat kan straks nog steeds, maar je bakkie troost is dan misschien wél een stuk duurder.

Brazilië is al 150 jaar het grootse koffieproducerende land ter wereld: ongeveer een vijfde van de wereldproductie komt uit Brazilië. Er worden twee keer zoveel koffiebonen geoogst als in Vietnam, de tweede producent. Maar het heeft veel te weinig geregend in de belangrijke koffieregio van Brazilië, de deelstaat Espirito Santo.

De overheid heeft zelfs een limiet gesteld aan de hoeveelheid water uit rivieren die mag worden gebruikt voor irrigatie.

Oogst kleiner, prijs stijgt

Al bijna drie jaar is het te droog en dat raakt de koffieteelt. In november ging het wel regenen, maar dat was te laat om de oogst van dit seizoen te redden. De oogst van robustabonen, die veel worden gebruikt voor instant koffie en espresso, daalde vorig jaar in volume 20 à 30 procent

De Rabobank voorspelt dat er in het jaar 2017/2018 een flink tekort aan koffiebonen zal zijn en dat gedurende twee jaar de vraag groter zal zijn dan het aanbod. Het gevolg is dat de prijs voor koffie is gestegen. De prijs van robustabonen staat rond het hoogste niveau in drie jaar.

Naast robustabonen heb je ook arabicabonen, die kunnen worden gebruikt als alternatief voor robustakoffiebonen. Daardoor is ook de prijs van arabicabonen gestegen, tot het hoogste niveau in twee jaar.

Lage voorraden

Tegen Bloomberg zegt Harish Sundaresh, een beleggingsmanager, dat we het jaar al begonnen met lage voorraden. De voorraden staan rond het laagste niveau sinds 2000.

Bijkomend nadeel is dat het in Vietnam juist overvloedig heeft geregend en dat daardoor de oogst in dat land ook is gedaald. Verder wordt verwacht dat ook de oogst in Indonesië, de vierde koffieproducent ter wereld, daalt.

'Oogst daalt ook komend seizoen'

Het volgende seizoen zal de oogst van arabicabonen mogelijk met 20 tot 30 procent dalen, zei Cepea, een onderzoeksbureau van de Universiteit van Sao Paulo, afgelopen week.

Tegelijkertijd ziet het er voor robustabonen wel iets beter uit, doordat de regen is teruggekeerd. Maar Cepea denkt dat de oogst nog niet groot zal zijn, omdat de planten nog niet volledig zullen zijn hersteld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van