Site vreemdgangers gekraakt

600 Nederlanders dupe van hack vreemdgangerssite Ashley Madison

21 augustus 2015 09:03 Aangepast: 06 september 2015 16:42
Een illustratie van de website van Ashley Madison.

Door de hack op vreemdgangerswebsite Ashley Madison liggen de persoonlijke gegevens van 594 Nederlanders op straat. De meesten komen uit Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat de gelekte datasets van Ashley Madison heeft geanalyseerd. De data zijn inmiddels verwijderd. Bij de hack werden de gegevens van 37 miljoen klanten gestolen, waaronder de e-mailadressen, woonadressen en IP-adressen van 594 Nederlandse betalende gebruikers.

ZIE OOK: Bekijk hoeveel mensen in jouw gemeente in de gehackte data van Ashley Madison zitten

De gegevens zijn toegankelijk omdat de betreffende Nederlanders voor het gebruik van de website hadden betaald. Mannelijke gebruikers moeten zogeheten credits kopen om conversaties te starten en berichten te versturen. Vrouwen mogen Ashley Madison gratis gebruiken. Omdat de Nederlandse gebruikers credits hebben gekocht, zijn hun persoonlijke gegevens te vinden in het overzicht van de creditcardtransacties van Ashley Madison.

Van de 594 Nederlanders komen er 93 uit Amsterdam, 30 uit Den Haag en 26 uit Rotterdam. Andere gemeenten met meer dan tien gedupeerde gebruikers zijn met Utrecht (20), Haarlem (18) en Breda (12). Ook het kleine Brabantse plaatsje Wouw had vier betalende Ashley Madison-gebruikers. Gezamenlijk zorgden zij de afgelopen jaren voor 1731 creditcardtransacties; iets minder dan drie per persoon.

ZIE OOK: Data Ashley Madison doorzoekbaar

Ashley Madison is de afgelopen tijd bij Nederlandse gebruikers in populariteit gestegen. In 2014 waren de Nederlandse mannen goed voor 773 creditcardtransacties, in 2015 was dit aantal - tot juni - al 659 transacties. Gemiddeld geven Nederlandse Ashley Madison-gebruikers zo'n 203 dollar uit, met uitschieters naar enkele duizenden euro's. Een man uit Sittard heeft bijvoorbeeld in een jaar tijd 17.779 dollar aan de vreemdgangerssite uitgegeven.

Nog meer gegevens
De hackers hebben vannacht opnieuw een groot databestand van Ashley Madison online geplaatst. Deze keer betreft het de volledige e-mail-inbox van Noel Biderman, ceo van Ashley Madisons moederbedrijf Avid Life Media. "Hey Noel, je kunt nu toegeven dat de hack echt is", schrijven de hackers.

Daarnaast is de broncode van Ashley Madison door de hackers gepubliceerd. Hierdoor heeft iedereen toegang tot de technologie achter de website, zoals de architectuur van verschillende registratieformulieren en wachtwoordmodules.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore