Economie

'Versneld naar circulaire economie: in 2050 recyclen we alles'

14 september 2016 12:01 Aangepast: 30 juli 2017 10:00
Archieffoto Beeld © ANP

We brengen ons glas naar de glasbak en plastic naar de plasticbak, maar er moet nog heel veel meer gebeuren om over 34 jaar helemaal geen afval meer te hebben.

Dat realiseert het kabinet zich ook, en pleit er in een plan voor een mentaliteitsverandering om het mogelijk te maken om in 2050 vrijwel alles te kunnen recyclen. 

In een brief aan de Tweede Kamer stelt het kabinet een aantal bedrijven als lichtend voorbeeld. Onder andere Philips Lighting, G-Star Raw, Grolsch, Auping en Friesland Campina zijn goed bezig als het op recyclen aankomt.

Nog dit jaar grondstoffenakkoord

De ambitie is om in 2030 minder dan de helft nieuwe fossiele grondstoffen en metalen te gebruiken door recycling. Voor 2050 moeten we helemaal circulair zijn, dus helemaal geen grondstoffen meer gebruiken, maar alles hergebruiken, zo is de bedoeling. 

Daarom wil het kabinet nog dit jaar een nationaal grondstoffenakkoord sluiten met bedrijven, gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties om het gebruik van grondstoffen drastisch te verminderen. ''We moeten af van deze wegwerpmentaliteit'', vindt staatssecretaris Sharon Dijksma van milieu.

Grondstoffen worden steeds schaarser en daarom moeten er in de toekomst volgens het kabinet veel minder van gebruikt worden. Lukt dat, dan is bijkomend voordeel dat er hierdoor ook minder uitstoot is van broeikasgassen.

Geopolitiek

Wat voor het kabinet ook meespeelt is dat we in Europa van de 54 materialen die essentieel zijn voor bepaalde industrieën 90 procent moeten importeren, vooral uit China. Het kabinet voorziet meer geopolitieke spanningen, waardoor grondstoffenprijzen zullen stijgen en leveringszekerheid daalt.

Dat kan een negatieve invloed hebben op de stabiliteit en de ongelijkheid, denkt het kabinet.  

Sloopafval gebruiken in de bouw

Het akkoord moet er toe leiden dat producten vaker gebruikt worden en er minder spullen komen die eenmalig worden aangewend. De bouw moet bijvoorbeeld sloopafval gaan gebruiken in nieuwbouwprojecten.

Verder moeten op termijn milieuonvriendelijke verpakkingen (van bijvoorbeeld soep en chips) verdwijnen. Ook moeten gemeenten afval beter gaan scheiden.

Afvalscheiding

Dijksma heeft 27 miljoen euro beschikbaar om de afvalscheiding te verbeteren. Dat geld wordt ingezet om onder meer te zorgen dat de zevenduizend basisscholen in ons land hun vuil beter gaan scheiden, schrijft ze samen met Henk Kamp (Economische Zaken) aan de Kamer.

Om een afvalvrije of circulaire economie te bereiken is ook een 'cultuuromslag' nodig in het bedrijfsleven. Dat wil het kabinet steunen door subsidies, maar ook door aanpassen van regelgeving. Het kabinet wil met ING, Rabobank en ABN Amro gaan praten hoe innovatieve bedrijven gestimuleerd kunnen worden.

Philips Lighting, Peerby, G-Star, Ocean Cleanup

Volgens Dijksma en Kamp is er ook creativiteit nodig om helemaal circulair te worden. Zo stellen ze een aantal Nederlandse bedrijven als voorbeeld. Philips Lighting, bijvoorbeeld, dat met LED-lampen het aandeel van verlichting in het elektriciteitsverbruik wil laten afnemen van 15 procent tot 8 procent. Een ander bedrijf is Peerby, waar je spullen als accuboormachines en heggenscharen van mensen in de buurt kunt lenen.

Ook G-Star Raw wordt als lichtend voorbeeld voor andere bedrijven gegeven. Het Amsterdamse bedrijf gebruikt namelijk aangespoelde drinkflessen om spijkerbroeken van te maken. Daarom nam Pharrell Williams ook een belang.

Verder noemt het kabinet ook Ocean Cleanup van onze eigen Boyan Slat als voorbeeld van hoe het beter kan. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van