V&D in de problemen

Huurbaas V&D: betalen of ontruimen

30 januari 2015 17:07 Aangepast: 06 september 2015 15:50

De problemen voor warenhuisketen V&D worden steeds groter. Het bedrijf heeft de huur van een aantal winkelpanden over februari niet betaald. Een van de vastgoedeigenaren vraagt nu in kort geding of hij de panden mag ontruimen wegens wanbetaling. Drie vragen aan redacteur Ann-Lynn Hamelink

1. Kan V&D de huur niet meer betalen?
Ze doen het niet. Officieel moeten ze die huur op of voor 1 februari betalen. Nu valt 1 februari in het weekend. Normaal betaalde V&D dan eerder. We weten van twee verhuurders dat ze het geld nog niet binnen hebben. Het gaat dan om meer dan tien 10 panden en een bedrag van miljoenen. 

2. Wat gaat er nu gebeuren?
Eén van die verhuurders, een grote jongen, is IEF Capital en die stapt naar de rechter. Er is een dagvaarding gestuurd. IEF Capital eist daarin dat de vier grootste panden per direct worden ontruimd. Het gaat om Amsterdam-Kalverstraat, Utrecht, Den Haag en Maastricht. Absolute toplokaties voor het warenhuisconcern dus.
IEF heeft deze week een voorstel gedaan aan V&D. V&D wilde de huren omlaag gooien en sowieso de komende vier maanden geen huur betalen. IEF Capital deed een voorstel: huur omlaag, maar dan wel minder winkelmeters huren. V&D heeft gisteren laten weten niet op dat voorstel in te gaan.

3. Wat zegt V&D-eigenaar Sun Capital ervan?
Een paar dagen geleden waren zij heel dreigend: ze waren bereid om verdere investeringen te doen, maar dan alleen als alle 'stakeholders' ook hun rol zouden spelen. Dan gaat het om huurbazen, banken en werknemers. Duidelijk is dat het personeel niet akkoord gaat en nu ook de verhuurders niet. Sun wil geen commentaar geven.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`