Economie

IMF spreekt maar weer eens vertrouwen uit in Lagarde

20 december 2016 08:50 Aangepast: 29 juli 2017 10:30
Beeld © AFP

De voorzitter van Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, is in Frankrijk veroordeeld voor nalatigheid in een langslepende fraudezaak, maar de organisatie is zo blij met haar dat het bestuur het vertrouwen in haar uitspreekt. Dat is voor de tweede keer dit jaar.

Het IMF zegt alle relevante factoren te hebben meegewogen bij het uitspreken van het vertrouwen, inclusief haar 'uitstekende leiderschap' en het 'wijdverbreide respect en vertrouwen in haar leiderschap wereldwijd'.

In juli speelde de zaak al en ook toen zag het IMF zich gedwongen het vertrouwen in Lagarde uit te spreken. Toen was de zaak nog onder de rechter en het IMF wilde daarom destijds geen commentaar geven op de zaak, maar er werd toen wel aan toegevoegd dat er vertrouwen was in de topvrouw.

Bij het IMF zijn ze allemaal heel blij met elkaar. Andersom sprak Lagarde gisteren ​haar dankbaarheid uit jegens de medewerkers van het IMF.

Geen straf

De zaak achtervolgt Lagarde al jaren. Lagarde zou in 2008 als Franse minister van Financiën en Economische Zaken niet hebben ingegrepen bij een compensatieregeling voor zakenman Bernard Tapie. Hij kreeg toen 400 miljoen euro van de staatsbank Crédit Lyonnais na een conflict over de verkoop van zijn meerderheidsaandeel in de Duitse sportfirma Adidas.

De Franse rechter oordeelde gisteren dat Lagarde schuldig is. Desondanks krijgt ze geen straf opgelegd. 

Herbenoeming

Vorig jaar werd Lagarde nog herkozen als topvrouw van het IMF. De kwestie leek bij haar herbenoeming even roet in het eten te gooien, maar uiteindelijk kreeg ze toch een tweede termijn.

De topvrouw heeft laten weten niet in beroep te gaan tegen de uitspraak. "Ik ben er niet tevreden mee, maar er is een punt waarop men gewoon moet stoppen, de pagina om moet slaan en door moet gaan met werken met die mensen die mij hun vertrouwen hebben gegeven", zei ze.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van