Economie

Trostomaat is de koning van de groenten in onze kassen

11 augustus 2017 06:02 Aangepast: 13 november 2017 07:53
Het plukken van tomaten is een populair baantje voor studenten. Beeld © ANP

De trostomaat heeft de komkommer en paprika verslagen en mag zich de meest geteelde groente in onze kassen noemen.

Dat blijkt uit een landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In Nederland telen nu 1250 bedrijven groenten onder glas. Dat is 36 procent van alle glastuinbouwbedrijven in ons land. De overige bedrijven zijn voornamelijk actief in het telen van fruit of het kweken van bloemen en bomen.

Veel aardbeibedrijven

Van de groentebedrijven in de glastuinbouw houden de meeste bedrijven (240) zich bezig met de teelt van aardbeien, die in deze tellingen worden meegeteld als groente. Dit ondanks het feit dat het aantal aardbeientelers tussen 2006 en 2017 met bijna de helft is afgenomen. De top drie bestaat verder uit telers van komkommers (210) en trostomaten (140).

De trostomaat is met 21 procent van de grond de meest geteelde groente in onze glastuinbouw. Andere groenten die populair zijn bij kwekers zijn andere tomaatsoorten (zoals cherrytomaten of losse tomaten)​, paprika’s, komkommers en aardbeien. Die verbouwen zij in kassen of onder plastic tunnels, die bij elkaar opgeteld ruim 4400 hectare beslaan. 

Thumbnail

900 miljoen kilo

De glastuinbouwsector was in 2016 goed voor grofweg 75 procent van de productie van groenten. In totaal werd vorig jaar ruim 1,7 miljard kilo groenten geoogst, zo'n 12 procent meer dan tien jaar geleden. Ook toen was de tomaat met een totale productie van 900 miljoen kilo de meest geoogste kasgroente.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van