Ga naar de inhoud
Economie

Bye bye omstreden rentetarief Libor (in 2021)

Het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht. Beeld © Getty Images

Het omstreden rentetarief Libor, dat banken onderling gebruiken om elkaar geld te lenen, wordt in 2021 vervangen. De Britse toezichthouder FCA wil tegen die tijd een betrouwbaarder systeem introduceren.

Een paar jaar geleden speelde een omvangrijk fraudeschandaal rondom Libor, voluit 'London interbank offered rate', en het vergelijkbare Euribor. Bankiers hadden de rentetarieven gemanipuleerd. Bankiers die de tarieven bepaalden, gaven informatie door aan collega's op de handelsvloer, die van die kennis profiteerden bij hun beleggingen. 

Ook Rabobank was bij de affaire betrokken, de bank schikte voor in totaal 774 miljoen euro met Amerikaanse en Nederlandse autoriteiten. In totaal werd voor zo'n 9 miljard aan boetes uitgedeeld en werden meerdere bankiers veroordeeld.

Op de schop na manipulatieschandaal

Libor vormt de basis voor zo'n 300 biljoen euro aan financiële producten. Het tarief wordt samengesteld uit de dagelijkse schattingen van twintig banken over leningen aan elkaar, berekend in vijf valuta en in zeven verschillende periodes. Na het Libor-schandaal werd besloten dat de vaststelling van het tarief meer op basis van echte transacties zou moeten gebeuren.

Volgens FCA-topman Andrew Bailey is het tarief niet houdbaar vanwege het gebrek aan bruikbare transactiegegevens. "We kunnen de overgang naar een tarief op basis van transactiegegevens niet voltooien als de markten ondertussen gebruik blijven maken van Libor in zijn huidige vorm."

Euribor blijft

In mei werd besloten dat de Euribor voorlopig niet op de schop wordt genomen. Een voorstel daartoe werd afgewezen door het Europese instituut (EMMI) dat daarover gaat. Een proef met het vaststellen van Euribor op basis van echte transactiegegevens viel volgens beleidsmakers tegen. Er wordt nog gekeken naar een ander, hybridemodel.