V&D gered

V&D in de problemen: overzicht van dag tot dag

23 februari 2015 07:15 Aangepast: 23 december 2015 10:13

Winkelketen V&D zit diep in de problemen. De afgelopen weken volgden de gebeurtenissen elkaar snel op. Een overzicht van dag tot dag.

19 januari 
V&D vraagt een loon- en een huuroffer van personeel en verhuurders. Het loon gaat per februari 5,8 procent omlaag. Van februari tot en met mei eist de V&D dat het bedrijf geen huur hoeft te betalen. Daarna moet de huur omlaag, bij sommige panden is dat een verlaging van minstens 30 procent. 

In de week van 19 januari peilen de bonden hun leden en onderzoeken ze of de stap naar de rechter kansrijk is. 

26, 27 en 28 januari 
FNV organiseert bijeenkomsten voor V&D-personeel. Honderden leden geven aan dat ze naar de rechter willen.

26 januari
Via de Volkskrant lekt een brief uit aan een verhuurder, Metroprop. Daarin eist V&D een huurvrije periode en een huurverlaging. Andere verhuurders willen inhoudelijk niets zeggen, behalve dat ze met V&D in gesprek zijn. V&D wil die dag geen commentaar leveren. 

27 januari
V&D geeft een reactie op de eenzijdige huurverlaging en stelt dat de kosten structureel omlaag moeten. Volgens de winkelketen verlopen gesprekken met banken en verhuurders goed. 

28 januari
Metroprop gaat niet mee met de eisen van V&D: de huren gaan niet omlaag. Retaildeskundige Cor Molenaar ziet het somber in voor de winkelketen: hij verwacht een faillissement. De V&D herhaalt het standpunt dat het bedrijf tevreden is over de gesprekken. 

Een andere verhuurder, IEF Capital, laat weten dat het V&D een aanbod heeft gedaan. Het bedrijf gaat akkoord met een lagere huur, maar dan moet V&D ook minder winkelmeters huren. Eigenaar Sun zegt alleen te willen investeren als alle stakeholders dat ook doen. 

29 januari
V&D vertrekt uit het pand Kalvertoren in Amsterdam. FNV en CNV stellen een ultimatum op 4 februari: als de salarisverlaging dan niet van tafel is, gaan de bonden naar de rechter. Vastgoedbedrijf Cushman & Wakefield, die het merendeel van de V&D-verhuurders adviseert, is zeer kritisch over Sun. De winkelketen zegt dat er momenteel geen plannen zijn om winkels te sluiten. 

30 januari 
IEF Capital spant een kort geding aan, omdat de huur over februari niet is ontvangen. Het gaat om een bedrag van vele miljoenen. Ook bij Metroprop is de huur niet binnen. IEF Capital eist per direct de ontruiming van vier panden: Maastricht, Amsterdam, Utrecht en Den Haag. V&D is teleurgesteld over IEF Capital, de winkelketen dacht dat ze nog in de onderhandelingsfase zaten.

V&D houdt vol dat ze vertrouwen hebben in een goede uitkomst. Volgens curator Marc Udink is dat het enige wat ze kunnen zeggen en dreigt faillissement. 

31 januari
Vandaag wordt bekend dat banken het afgelopen jaar de kredietkraan in stappen hebben dichtgedraaid. RTL Nieuws meldt dat het einde van V&D nabij is. Volgens Metroprop is een faillissement onvermijdelijk. Ook blijkt dat de huurbazen een nieuwe brief hebben gekregen van V&D waarin V&D uitlegt waarom het niet betalen van de huur noodzakelijk is.

2 februari
Voor het eerst spreekt de directie van V&D zelf over een mogelijk faillissement. In de brief aan de huurbazen dreigt V&D dat de handtekening van die huurbazen noodzakelijk is om ook de banken over de streep te trekken. Met andere woorden, als de huurbazen niet akkoord gaan met V&D, trekken ook de banken hun steun in. De banken weigeren commentaar te geven.

3 februari
V&D betaalt toch huur, maar niet van alle panden. V&D betaalt alleen huur voor vier panden van IEF Capital. Alleen voor het pand in Amsterdam is de huur volledig betaald, voor de rest van de panden betaalt V&D nog niet eens de helft. Volgens IEF Capital doet V&D dit om het kort geding te beïnvloeden dat vandaag dient. IEF Capital eist per direct de ontruiming van de panden in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht. Precies de panden waarover V&D nu huur betaalt. De rechter doet vrijdag om 12:00 uur uitspraak. In de avond komen V&D, eigenaar Sun Capital en de huurbazen bijeen bij vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. Wat er uit dat topoverleg is gekomen, maken de drie niet bekend.

4 februari
Het personeel sleept V&D voor de rechter. CNV geeft V&D tot 14:00 uur vandaag de tijd om de salarisverlaging in de prullenbak te gooien, zo niet dan stapt CNV naar de rechter. V&D doet nog wel een laatste handreiking: de salarisverlaging zal in twee fasen worden ingevoerd. Maar voor de vakbond is elke verlaging een brug te ver. De bond stapt naar de rechter.

5 februari
De bonden en V&D praten met elkaar, op initiatief van V&D. Volgens de vakbonden gaat het kort geding van de werknemers tegen het warenhuisconcern nog steeds door, tenzij V&D de salarisverlaging van tafel haalt. 

6 februari
Via RTL Z lekt uit wat er is besproken tijdens de bijeenkomst bij Cushman & Wakefield. De advocaat van V&D, Willem Jan van Andel, zegt dat er voor komende maandag 40 miljoen aan besparingen moet liggen, anders gaat V&D failliet.

7 februari
Vanaf 12:00 uur in de middag onderhandelen V&D, eigenaar Sun Capital en de verhuurders. Sun is bereid om 60 miljoen euro te investeren, maar nog steeds moeten alle stakeholders ook een financieel offer leveren.

8 februari
V&D nodigt de vakbonden uit voor een gesprek. Dat loopt op niets uit. De salarisverlaging gaat niet van tafel. Ook kan V&D geen baangarantie geven, voor de bonden een voorwaarde om verder te praten.

9 februari
De verhuurders hebben een akkoord met V&D en Sun Capital. Meerdere bronnen melden aan RTL Z dat Sun Capital dwarsligt en extra eisen stelt. Ook zou van de banken een nieuw financieel offer worden gevraagd. 's Middags wordt bekend dat V&D is gered, de winkels blijven open. Het personeel moet nog wel loon inleveren, De werknemers zijn te duur.

16 februari
De rechter in Amsterdam heeft V&D en de vakbonden een ultimatum gesteld. Ze moeten voor 18 februari 12:00 uur laten weten of ze verder praten, anders doet de rechter volgende week maandag uitspraak in het kort geding tussen beide partijen.

17 februari
Het overleg tussen warenhuisketen V&D en de vakbonden heeft niets opgeleverd. Dus alles hangt af van de uitspraak van de rechter maandag.

23 februari
De rechter doet uitspraak in de zaak-V&D. De warenhuisketen zegt dat een salariskorting van 5,8 procent, die zij in twee stappen wil doorvoeren, nodig is om de toekomst van de winkelketen veilig te stellen. De bonden vinden de maatregel buitenproportioneel en spannen een kort geding aan.

RTL Nieuws / Ann-Lynn Hamelink

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`