Ga naar de inhoud
Economie

Verkoop Hans Anders: groeibriljant of uitgeknepen citroen?

Beeld © Hans Anders

Investeringsfonds 3i koopt de Nederlandse optiekketen Hans Anders. Het bedrijf, in Nederland onder meer eigenaar van winkelketen Action en aandeelhouder van fitnessketen Basic-Fit, betaalt investingsfondsen Alpha en Alpinvest 200 miljoen euro.

Die twee bedrijven probeerden Hans Anders al eerder te verkopen, maar dat mislukte. Dat het nu wel lukt, komt volgens de Belgische zakenkrant De Tijd onder meer omdat een lening van 107 miljoen euro werd omgezet naar aandelen. Daarmee werd het bedrijf wel aantrekkelijker voor overnames, schrijft De Tijd. 

"We willen met Hans Anders blijven groeien in de bestaande markten en ook nieuwe markten opzoeken, op eigen kracht of via overnames. Beide scenario's zijn mogelijk", zegt 3i-vennoot Robert Van Goethem tegen de krant. 

Meer winkels openen

Het management van Hans Anders, onder leiding van topman Remco Boerefijn, gaat investeren in de nieuwe structuur. De optiekketen telt in totaal 456 verkooppunten in vier Europese landen: 253 in Nederland, 105 in België, 62 in Frankrijk en 36 in Zweden. Dit jaar moeten het aantal winkels gegroeid zijn naar 475. 

Vorig jaar groeide de keten ook al. De omzet steeg met ruim 12 procent naar 192,2 miljoen euro. De ebitda steeg met 10 procent. Hoeveel dat is, maakt het bedrijf niet bekend. 

Interessante markt

Retaildeskundige Rupert Parker Brady snapt wel waarom 3i het bedrijf heeft overgenomen: "Ondanks de enigszins dalende omzetten is het toch een hele interessante markt om te investeren. Met een horizon van 3 tot 7 jaar is dit voor een investeringsmaatschappij interessant om voor een prikkie te kopen."

Maar om Hans Anders te laten groeien, zal het bedrijf wel extra diensten moeten ontwikkelen, met brillen en contactlenzen alleen wordt het lastig, voorspelt Parker Brady. Ketens krijgen steeds meer online concurrentie en het stunten 'met een tweede bril gratis' gaat ten koste van de marges, legt hij uit. 

Hij verwacht dat de nieuwe eigenaar slecht renderende winkels gaat sluiten, om nieuwe vestigingen te openen in steden waar groei zit. In de oude panden zouden dan wellicht Actions kunnen komen, filosofeert hij. 

Wat blijft er over voor 3i?

De verkoop van private equity aan private equity roept bij RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra echter vragen op. "Wat kan de ene investeerder nog wel, dat de andere investeerder niet kan, of niet meer wil of niet meer ziet zitten", vraagt hij zich af. Vaak is het uitgeknepen door de een en ook nog eens voor de maximale prijs verkocht, dus wat blijft er dan over voor de ander, 3i in dit geval. 

Hij vergelijkt het met de Hema, dat ook door de ene investeerder aan de andere werd verkocht en nog steeds verlies lijdt. "Het aankoopbedrag moet worden terugverdiend, hoe je het ook wendt of keert", zegt Veenstra over de werkwijze van investeringsmaatschappijen. 

En of opticiens nu zo'n goede investering zijn, waagt Veenstra ook te betwijfelen: "Het is niet dat het zo lekker gaat met het beursgenoteerde GrandVision de laatste tijd."