Economie

31 miljoen aan onterecht betaalde toeslagen weg

27 maart 2015 10:11 Aangepast: 06 september 2015 16:05

De Belastingdienst heeft opnieuw 31 miljoen euro aan onterecht betaalde toeslagen afgeschreven. Het gaat om toeslagen die de afgelopen jaren te veel zijn uitgekeerd. De Belastingdienst krijgt dat geld niet meer terug.

Het bedrag van 31 miljoen is lager dan vorig half jaar, toen de Belastingdienst nog 60 miljoen afschreef. Samen met de 396 miljoen euro aan onterecht betaalde toeslagen die al eerder weglekte, is de Belastingdienst nu in totaal een bedrag van 427 miljoen euro kwijt. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse rapportage van de Belastingdienst.

1,5 miljard openstaande schuld
De dienst meldt verder dat er sneller definitief beslist wordt op hoeveel toeslag iemand recht heeft. Het gaat om kinderopvangtoeslag, huurstoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget. Daardoor is het totale bedrag dat de Belastingdienst nog terugkrijgt van burgers gegroeid van 1,2 miljard naar 1,5 miljard. Het grootste deel van dat bedrag wordt echter gewoon terugbetaald.

Voor veel gezinnen is dat een flinke tegenvaller. Omdat het systeem zo ingewikkeld is, krijgen zij in eerste instantie meer geld dan waar ze recht op hebben. Maar dat betekent wel dat ze daarna het teveel ontvangen bedrag terug moeten betalen. Dat kan oplopen tot tienduizenden euro's

168 miljoen moeilijk terug te halen
Verder schrijft Wiebes dat er in totaal 168 miljoen euro uitstaat bij mensen die in het buitenland wonen. Een groot gedeelte van dat bedrag is ook niet meer terug te halen.

Een totaal van 43 miljoen euro kan niet meer worden teruggevorderd omdat het om huurtoeslag gaat, of het bedrag te laag is. Nog eens 31,5 miljoen euro zou moeten worden teruggehaald bij mensen die in een land wonen waar Nederland geen verdrag mee heeft. En van de schuldenaren van nog eens 26,9 miljoen euro is het woonadres onbekend. 

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`