Economie

Brabantse gemeente broedt op tuintegeltaks

18 juli 2017 18:00 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Wateroverlast in het Brabantse Kaatsheuvel. (archieffoto) Beeld © ANP

De toekomstige Brabantse gemeente Altena denkt aan een 'tuintegeltaks'. Bewoners moeten dan extra betalen als zij hun tuinen dichttegelen en zo meer regenwater het dorp in lozen.

De plannen voor het koppelen van de rioolheffing aan de hoeveelheid verhard tuinoppervlak van particulieren en bedrijven staat in de 'Beleidsvisie riolering en water' van de gemeente Altena. Die gemeente bestaat nog niet, maar ontstaat in 2019 door de aanstaande fusie van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem.

Luchtfoto's

Hoe hoog de belasting wordt en hoe wordt vastgesteld wie er moet betalen - met luchtfoto's vanuit een vliegtuig bijvoorbeeld - is nog onduidelijk. De voorgenomen tuintegeltaks zou vooral een manier zijn om mensen bewust te maken dat groen in de tuin beter is dan tegels.

Klimaatverandering verhoogt de kans op hoosbuien, die met zoveel steen in verstedelijkt Nederland kunnen zorgen voor flinke wateroverlast.

Riool vervangen

Het is dus nog de vraag of het voornemen in een heus voorstel verandert, schrijft dagblad Trouw. De rioolheffing moet in de Brabantse gemeenten sowieso omhoog omdat veel riolen aan vervanging toe zijn. 

In 2014 waarschuwde de eerste Nederlandse Watergezant al dat tuinen toekomstige regenbuien niet kunnen opvangen. Hoewel de helft van de Nederlanders tuiniert, worden hun tuinen steeds grijzer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van