Economie

Lichtgevende stip van inktvisbacteriën wint designprijs

11 juni 2015 11:06
Beeld © Teresa van Dongen

Met een enkele stip kun je een prestigieuze internationale designprijs winnen, dat laat One Luminous Dot zien.

Met een enkele stip kun je een prestigieuze internationale prijs winnen, dat laat One Luminous Dot zien. De lichtgevende stip blijkt dan ook bijzonder vernuftig in elkaar te steken.

De lichtbron van One Luminous Dot is de inktvis. Op de huid van een octopus bevinden zich bioluminiscente bacteriën. In zeewater geven die micro-organismen licht als ze in aanraking komen met zuurstof. Hetzelfde fenomeen dat soms de golven in zee lichtblauw kleurt.

Bioluminiscent
De lamp bestaat uit een glazen buis gevuld met zeewater en de inktvisbacteriën. Doordat de buis zachtjes beweegt, komt er zuurstof langs de beestjes, waardoor de lamp lichtgeeft. Het licht dat One Luminous Dot geeft, komt voort uit onze natuur. Tegelijkertijd is de lamp te zien in een buitenaards aandoende donkere ruimte. "Die tegenstelling herinnert ons aan de schoonheid van onze planeet, iets wat we wel eens vergeten", aldus maker Teresa van Dongen.

Teresa van Dongen studeerde eerst biologie en ging verder aan de Design Academy Eindhoven waar ze cum laude afstudeerde met de voorloper van One Luminous Dot, genaamd Ambio. One Luminous Dot werd afgelopen week in Parijs gelauwerd met de Eyes On Talents Award. In haar bioluminiscente lampen weet ze beide kennisvelden te combineren in wat hopelijk ooit een nieuwe energiebron gaat worden.

ZIE OOK: 'Mens stamt af van een bacterie'

Bright / Ingeborg van Lieshout

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore