Economie

Franse luxe-koning wil ook Dior helemaal hebben

25 april 2017 10:16 Aangepast: 28 juli 2017 07:00
Bernard Arnault in een onderonsje met de Franse president Hollande. Beeld © AFP

Miljardair Bernard Arnault wil het prestigieuze modemerk Christian Dior helemaal toevoegen aan zijn verzameling luxe-merken zoals Louis Vuitton, Tag Heuer, Marc Jacobs en Hennessy.

Arnault is met zijn familie aandeelhouder van het bekende modeconglomeraat LVMH (Louis Vuitton Moët Hennesy).

Hij is bereid om 260 euro per aandeel te betalen om de 26 procent van de aandelen van Dior die nog niet in handen van de familie zijn te krijgen. Dat is 15 procent meer dan de slotkoers van het aandeel Dior gisteren. De overname wordt gesteund door de directies van Dior en LVMH. 

Thumbnail

Bernard Arnault (midden), met zijn vrouw, de pianiste Hélène Mercier-Arnault (links), zoon Antoine Arnault (rechts) en zijn vrouw, het Russische model Natalia Vodian. (Foto: EPA)

De familie wil deels in cash (172 euro) en deels in aandelen (ter waarde van 88 euro) van moderivaal Hermes betalen. Daarmee is de overname een slordige 12 miljard euro waard. Eind mei meldt LVMH zijn bod officieel aan, in juni hoopt het toestemming van de Franse mededingingsautoriteit te hebben. 

Omstreden Hermes-belang

Dat Arnault aandelen Hermes aanbiedt is opmerkelijk. Die kreeg hij op een omstreden manier in handen. Arnault probeerde namelijk buiten medeweten van de concurrent om een belang in Hermes op te bouwen. Daar werd hij in 2014 voor op de vingers getikt, hij moest zijn aandelenbelang van 23 procent terugbrengen tot 8,5 procent. 

Als de deal slaagt, komt de mode en parfumtak van het iconische merk weer in handen van één eigenaar. LVMH had de parfums van Dior al sinds 1960. Volgens Arnault zal de samensmelting van de onderdelen de mode- en leerdivisie van LVMH versterken. Ook zal door de overname de gecompliceerde eigenaarsstructuur vereenvoudigd worden. 

Indrukwekkend imperium

Het imperium van de familie Arnault is zonder twijfel indrukwekkend te noemen. Een kleine selectie:

 • Hennessy (cognac)
 • Glenmorangie (whiskey)
 • Krug en Moët & Chandon (champagnemerken)
 • Donna Karan (mode)
 • Fendi (mode)
 • Tag Heuer (horloges)
 • Hublot (horloges)
 • Givenchy (parfums)
 • Royal van Lent Shipyard (motorjachten)
 • Berluti (mode)
 • Marc Jacobs (mode)

De familie Arnault is met een geschat vermogen van ruim 43 miljard euro een van de rijkste families van Frankrijk. Dochter Delphine is vice-president van LVMH. Zoon Antoine is topman van modemerk Berluti. 

Thumbnail

Grote concurrent Pinault met zijn vrouw Salma Hayek. (Foto: EPA)

De familie laat de andere Franse luxe-merken-familie Pinault ver achter zich. Want hoewel die familie, met François aan het hoofd, de modehuizen Gucci, Stella McCartney, Alexander McQueen en Yves Saint Laurent in z'n bezit heeft, wordt hun vermogen op 'slechts' 16 miljard euro geschat.

De familie, onder leiding van zoon François-Henri, bezit via haar bedrijf Kering ook veilinghuis Christies. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore