Ga naar de inhoud
Tech & business

Goedkoop vliegen zonder piloot: durf jij het aan?

Misschien zit er straks niemand meer in de cockpit. Beeld © AFP

Je hebt al metro's zonder bestuurder, maar een vliegtuig zonder piloot in de cockpit lijkt voor de meeste reizigers nog een stap te ver. Zelfs als de vliegtickets er een stuk goedkoper van worden.

De Zwitserse bank UBS rekende het voor in klinkende cijfers: als luchtvaartmaatschappijen voortaan de piloot achterlaten op het vliegveld levert dat wereldwijd in een jaar tijd maar liefst 35 miljard dollar op.

Amerikaanse maatschappijen zouden 11 procent kunnen besparen, Europese gemiddeld 4 procent. Ryanair, toch al bekend van de lage kosten, zou de tickets nog eens 8 procent goedkoper kunnen maken.

Veel mensen durven nog niet

Maar wanneer stappen we in een vliegtuig zonder piloot? Nou, dat zou nog wel even kunnen duren. Veel mensen huiveren bij het idee. Van de 8000 ondervraagden zei meer dan de helft het geen goed idee te vinden, zelfs als de prijzen omlaag zouden gaan.

Op de iets langere termijn ziet UBS het er wel van komen. Want ongeveer één op de zes zegt wél in een vliegtuig zonder piloten te stappen en dat zijn vooral jongere en hoger opgeleide mensen.

Automatisch vliegen kan nu al

Toch zal het nog wel even duren voor het écht zover is. "Je moet wel een heel dappere luchtvaartmaatschappij zijn om vliegtuigen zonder piloten te laten opstijgen, misschien gebeurt dat pas tegen het midden van deze eeuw", staat te lezen in het rapport.

Vliegtuigen kunnen nu al op de automatische piloot vliegen, ook bij het opstijgen en landen. Soms landen ze ook al zonder tussenkomst van piloten.

UBS denkt dat een eerste stap zal zijn naar toestellen met maar één piloot. Een andere piloot kan dan op de grond zijn. Als eerste zullen vrachttoestellen zonder piloten gaan vliegen, denkt UBS, omdat daar geen passagiers zijn. 

Veel metro's rijden al zonder bestuurder

Het vliegen zonder piloot is eigenlijk minder bijzonder dan het lijkt. Nu al heb je waarschijnlijk al wel eens in een metro zonder bestuurder gezeten. Er is een hele lijst met metro's waar helemaal geen mens meer achter het stuur zit.

Onder meer Barcelona, Parijs, Rome, Milaan of Londen hebben al een automatisch bestuurde metro. Trouwens, in de Efteling ga je ook zitten in een achtbaan waar geen bestuurder is. Alleen op de grond is personeel dat de boel in de gaten houdt.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl