Ga naar de inhoud
Economie

'Racistische' Dijsselbloem betreurt commotie, maar treedt niet af

Jeroen Dijsselbloem bij de vergadering van de Eurogroep op 21 maart 2017. Beeld © EPA

Jeroen Dijsselbloem is niet van plan om af te treden als voorzitter van de Eurogroep vanwege zijn 'drank en vrouwen'-uitspraak, die erg slecht is gevallen in Zuid-Europese landen.

Wel betreurt Dijsselbloem de commotie die is ontstaan over zijn uitspraak. Hij wijst op zijn 'Nederlandse directheid', die niet altijd wordt gewaardeerd en begrepen. "Als mensen daar aanstoot aan nemen, dan spijt me dat."

De demissionair minister van Financiën (PvdA) ligt onder vuur, nadat hij in een interview zei dat solidariteit tussen landen samengaat met de verplichting om de begroting op orde te maken: "Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven om daarna om hulp te vragen."

Vooral uit Zuid-Europese landen, die financiële steun krijgen van de rijkere Noord-Europese landen, is de kritiek op Dijsselbloem fel en wordt zijn aftreden geëist.

'Dijsselbloem racist en seksist'

Zo noemde de sociaaldemocratische premier van Portugal, António Costa, Dijsselbloem een racist, xenofoob en seksist. In Italië riep voormalig premier Matteo Renzi Dijsselbloem zelfs op om af te treden als voorzitter van de Eurogroep, waarin alle Europese ministers van Financiën zitten. 

Ook Dijsselbloems eeuwige rivaal Luis de Guindos was er als de kippen bij om aan de stoelpoten van Dijsselbloem te zagen. Dagblad Trouw zag een e-mail van het Spaanse ministerie van Economische Zaken aan Spaanse media, waarin subtiel de aandacht werd gevestigd op de uitspraak van Dijsselbloem in een interview met de Frankfurter Allgemeine

Niet iedereen is boos

Er is overigens ook steun voor Dijsselbloem. Zijn Slovaakse collega Peter Kažimír laat RTL Z weten nog steeds achter de steun te staan die hij eerder al tweette. 

En ook zijn eigen PvdA-fractie vindt dat hij gewoon op zijn post mag blijven. Tweede Kamerlid Henk Nijboer zegt dat zijn partijgenoot het al jaren uitstekend doet in Nederland en Europa. Hij vindt dat er door Zuid-Europese landen 'wel heel grote woorden' worden gebruikt.

Wankele positie na verkiezingsnederlaag

Dijsselbloems positie is sowieso wankel na de verpletterende verkiezingsnederlaag van de PvdA. De kans dat hij opnieuw minister van Financiën wordt in het nieuwe kabinet is erg klein. Tot die tijd mag hij als demissionair minister wel aanblijven als voorzitter, wat daarna gebeurt is onzeker. 

Er is weliswaar geen regel dat de voorzitter van de Eurogroep ook zelf minister moet zijn, maar als er eenmaal een kabinet is, beslissen Dijssebloem's collega's of hij wel of niet zijn termijn (die tot 13 januari volgend jaar loopt) mag volmaken. 

Dit is een artikel van