Ga naar de inhoud
Economie

Amsterdam verdubbelt bod op kolencentrale, Nuon wil praten

De Hemwegcentrale van Nuon in het Amsterdamse havengebied. Beeld © ANP

Wat volgens energiebedrijf Nuon gezien moest worden als een stunt, lijkt nu toch serieuzere vormen aan te nemen. De gemeente Amsterdam verdubbelt het bod van een miljoen van duurzame energieleverancier Vandebron om de kolencentrale in de hoofdstad te sluiten.

Wethouder Abdeluheb Choho (duurzaamheid) kondigt vandaag aan ook een miljoen te willen neertellen voor de kolencentrale van de Nuon aan de Hemweg, bovenop het bod van Vandebron. Hij reageert daarmee op het plan van Vandebron, ​dat van de kolencentrale een plek van wil maken voor alle Amsterdammers

"Het drastisch terugbrengen van de CO2-uitstoot en andere luchtvervuiling is goed voor het klimaat en de gezondheid van Amsterdammers. Ook ik ben daarom altijd voorstander geweest van het sluiten van de kolencentrale, met oog voor de belangen van de werknemers van de centrale", motiveert Choho zijn bod. De gemeenteraad moet er overigens nog wel mee instemmen.

'Geen marketingstunt meer'

De inmenging van de gemeente verandert de zaken voor Nuon, dat het bod van Vandebron gisteren afdeed als een 'marketingstunt'. "Wij verwachten wel dat de gemeente Amsterdam er serieus inzit en dat het geen marketingstunt meer is", legt een woordvoerder de nieuwe situatie uit. 

Maar het bedrijf blijft bij haar voorwaarde, dat er alleen gepraat kan worden over een overname of sluiting van de centrale als er een goede regeling voor de 200 werknemers komt. "Het moet een bod zijn, waar het personeel onderdeel van is, anders heeft het geen zin om te praten."

Centrale mogelijk vervroegd sluiten

De energiemaatschappij liet eerder al weten de centrale vervroegd te willen sluiten. "Wij staan open voor vervroegde sluiting in 2020", zegt de woordvoerster. "Maar als je kijkt naar de technische staat, dan kan hij in principe tot 2034 mee. Dan zouden we er nog geld aan kunnen verdienen. Dat klinkt misschien bot, maar we zijn een commercieel bedrijf."