Economie

Minder goederen in havens door sluiting kolencentrales

22 juni 2017 06:42 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

De doorvoer van goederen via Nederlandse havens lijkt over het hoogtepunt heen. Vanaf de crisis in 2009 tot en met 2015 werden ieder jaar méér goederen via de havens overgeslagen, vorig jaar daalde dat voor het eerst, met 1 procent. Een van de redenen: de sluiting van kolencentrales.

In totaal werd er vorig jaar 398 miljoen ton goederen aangevoerd, 2 procent minder dan een jaar eerder, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek. De afvoer van goederen was daarentegen 1,5 procent hoger dan in 2015 en kwam uit op 190 miljoen ton. 2015 was een recordjaar, aldus het statistiekbureau.

De verminderde aanvoer komt deels door de sluiting van een aantal kolencentrales. Ook de aanvoer van aardolie en andere natte bulkgoederen liep terug. De aanvoer van containers nam juist met 3,5 procent toe.

Nieuwe containerterminals werpen vruchten af

De aanvoer van containers stijgt verder door in de Rotterdamse haven, waar de meeste containers Nederland binnenkomen. In het eerste kwartaal groeide de containeraanvoer daar met 9 procent. Sinds twee containerterminals op de Tweede Maasvlakte in 2015 in gebruik zijn genomen, stijgt het aantal aangevoerde containers in Rotterdam sterk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van