Ga naar de inhoud
Economie

Jackpot lonkt: zoveel verdient Feyenoord bij eerste titel in 18 jaar

Feyenoord-aanvallers Toornstra, Jørgensen en Berghuis. Beeld © ANP

Het is Feyenoord zondag (nog) niet gelukt om na al die jaren weer eens de landstitel te winnen. Als het volgend weekend wel lukt, pakken de Rotterdammers direct een prijzenpot van minimaal 16,5 miljoen euro.

Bij een overwinning op Heracles is de voetbalclub zeker van zijn eerste landstitel van deze eeuw. De laatste keer dat Feyenoord kampioen werd was namelijk in 1999.

Directe plaatsing

Een zege in De Kuip levert directe plaatsing op voor de Champions League van volgend jaar. De startpremie voor alle deelnemende clubs aan het 'Miljoenenbal' bedroeg dit seizoen 12,7 miljoen euro. 

Vervolgens gaat de teller lopen in de poulefase en verdient Feyenoord bij iedere overwinning nog eens 1,5 miljoen euro. Een gelijkspel levert een ton op. En mocht het lukken om de poule te overleven, dan pakt de club nog eens minimaal 6 miljoen euro.

Miljoenen aan marketing

Mogelijk nog lucratiever is de zogeheten market pool, waar onder meer de tv-gelden onder vallen. Het definitieve bedrag is nog niet bekend, maar loopt jaarlijks op. In het huidige voetbalseizoen mochten de 32 deelnemende voetbalclubs 507 miljoen euro verdelen. Daarvan ging bijna 9 miljoen euro naar de Nederlandse clubs.

Uit die pot is Feyenoord bij de titel verzekerd van nog eens ruim 4 miljoen euro. Als de nummer twee van de Eredivisie zich vervolgens niet plaatst via de voorronde van de Champions League hoeft Feyenoord dit geld uit de market pool niet eens te delen.

Lees ook: Ajax op miljoenenjacht in Europa, maar verliezend PSV pakte meer