Economie

Gesjoemel met BTW bij oncologisch ziekenhuis

28 december 2015 15:50 Aangepast: 04 augustus 2017 00:22

De inmiddels failliete bedrijven rond het nooit gebouwde kankerziekenhuis in Boxmeer hebben grootschalig gesjoemeld met btw-teruggaven. Dat bevestigt curator Saskia van Gessel tegenover RTL Z. Zij heeft een melding gemaakt bij de FIOD.

Van Gessel is de curator van zes failliete vennootschappen, die betrokken waren bij de voorgenomen bouw van de Hansa Oncology Clinics in Boxmeer. In 2008 nam ondernemer Lex de Lange het initiatief voor dit hypermodern oncologisch ziekenhuis, dat er echter nooit kwam.

Begin dit jaar bleek het ziekenhuis een luchtkasteel, nadat RTL Z meldde dat enkele vennootschappen achter het ambitieuze project failliet waren gegaan. Sindsdien werd duidelijk dat initiatiefnemer De Lange zijn zaakjes niet op orde had. Vorige maand liet curator Van Gessel weten dat zij hem wegens onbehoorlijk bestuur aansprakelijk stelt voor de miljoenenschulden.

Belastingdienst benadeeld
In het tweede faillissementsverslag van een van de bedrijven, 3S Clinics, schreef de curator in oktober al te vermoeden dat er met BTW-vorderingen was gesjoemeld. In het onlangs openbaar geworden derde verslag blijkt dat die vermoedens zijn bevestigd door onderzoek. Zo blijkt dat 3C Clinics dure ‘consultants’ van gelieerde bedrijven betaalde voor haalbaarheidsstudies en advies. Over die bedragen vorderde en ontving het bedrijf btw-aftrek van de Belastingdienst. “Aan de zijde van de ontvangende vennootschappen werd geen BTW afgedragen. (…) De Belastingdienst is door deze btw-afdracht benadeeld”, schrijft Van Gessel.

De curator ontdekte eveneens dat het bedrijf in 2011 ruim 611.000 euro van de Belastingdienst heeft teruggevraagd en ontvangen 'voor een grondtransactie in Boxmeer die niet heeft plaatsgevonden.'

Melding FIOD
Van Gessel houdt De Lange aansprakelijk voor het volledige tekort in de faillissementen. Volgens haar bedraagt dat totale tekort inmiddels ruim 7,5 miljoen euro. "De heer De Lange houdt nog steeds vol dat de financiering rondkomt, waardoor het miljoenentekort betaald kan worden. Ook zou het ziekenhuis nog steeds gebouwd kunnen worden. Ik geloof daar geen sikkepit van”, aldus de curator.

Ook heeft Van Gessel een melding gedaan bij de fiscale opsporingsdienst FIOD. "In het belang van het onderzoek kan ik daar echter geen verdere mededelingen over doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore