Economie

Brexit mogelijk dure grap voor EU-agentschap waar Nederland op aast

27 april 2017 13:37 Aangepast: 28 juli 2017 06:30
Het Europese instituut huurt in het Londense zakendistrict Canary Wharf. Beeld © AFP

De verhuizing van het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) van Londen naar het Europese vasteland kan een prijzige kwestie worden. Het agentschap huurt nu een kantoorpand in Londen met een contract tot 2039 en er is geen opzeggingsclausule.

De huurkosten tot die tijd worden geschat op 347,6 miljoen euro en dat wordt in een rapport van het Europees Parlement met 'enige zorg' geconstateerd. Dat dit contract zonder zo'n clausule is gesloten was al in 2011 bekend bij de begrotingscommissie toen het contract werd gesloten. De reden: een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de EU was toen niet te voorzien. 

'Verhaal de kosten op de Britten'

Het parlement wil dat eventuele verhuiskosten voor het agentschap onderdeel worden van de onderhandelingen met de Britten over hun uittreding, wat erop neerkomt dat ze eisen dat Groot-Brittannië ervoor opdraait. In de zomer gaan die onderhandelingen van start, de rekening voor de brexit wordt geschat op zo'n 60 miljard euro

Ongeveer twintig lidstaten willen het medicijnenagentschap naar hun land lokken. Nederland droeg vorige week de regio Amsterdam voor als kandidaat. Bij de instelling met een jaarlijkse begroting van zo'n 300 miljoen euro werken ongeveer negenhonderd mensen.

'Stommiteit'

"Een stommiteit van de grootste orde", zegt PVV-Europarlementariër Olaf Stuger over de huurconstructie. "Ieder weldenkend mens weet dat je geen huurverplichting van dertig jaar moet aangaan zonder opzeggingsclausule."

Dat het instituut ook daadwerkelijk voor miljoenen het schip ingaat als het naar het Europese vasteland verhuist, is overigens maar zeer de vraag. Het pand in het financiële centrum Canary Wharf kan tot het einde van het contract weer aan een andere partij worden doorverhuurd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van