Economie

Noorse miljardair doneert megaschip voor schonere oceanen

02 mei 2017 17:06 Aangepast: 28 juli 2017 05:30
Een impressie van het schip dat in 2020 klaar moet zijn. Beeld © TRG

De steenrijke Noorse zakenman Kjell Inge Røkke financiert de bouw van een 182 meter lang hypermodern onderzoeksschip. De oud-visserman wil zo bijdragen aan de strijd tegen oceaanvervuiling.

Røkke vergaarde zijn vermogen met het Noorse offshorebedrijf Aker ASA, dat onder meer actief is in de oliesector. Nu wil de 58-jarige miljardair in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds iets terugdoen voor de maatschappij.

Dat doet hij met het financieren van een peperduur onderzoeksschip. Het vaartuig zal worden ingezet bij oceaanexpedities en gaat helpen bij het opruimen van de grote hoeveelheden plastic in zee. Het schip krijgt een bemanning van 30 personen en heeft nog eens ruimte voor 60 onderzoekers.

Dankbaar

In het verleden werkte Røkke jarenlang als visser. "De zee heeft mij grote kansen geschonken en daar ben ik dankbaar voor", zegt Røkke in een zeldzaam interview met het Noorse dagblad Aftenposten. "Ik wil het grootste gedeelte van wat ik verdiend heb, terug geven aan de maatschappij. Dit schip is daar onderdeel van."

Hoeveel het project hem precies gaat kosten, wil hij niet zeggen. Het schip, dat gebouwd wordt door scheepsbouwer Vard Holdings, moet klaar zijn in 2020.

`