Economie

Jaarwinst weg; AEX keldert 8 procent

24 augustus 2015 15:14 Aangepast: 06 september 2015 19:41

Op de Amsterdamse effectenbeurs zakken de koersen hard weg, in navolging van de koersval in China. Alle AEX- en Midkapfondsen staan in het rood. De winst over 2015 is nu volledig verdwenen. Beleggers staan zelfs nu op een verlies dit jaar.

Kort na opening van Wall Street staat de AEX index zo'n 8 procent lager op 405 punten. De Midkap verspeelt bijna 7 procent tot 609 punten.

Over het jaar tot nu toe gemeten staat de AEX nu op een klein verlies. Op 27 april sloot de index op 509,24 punten, voorlopig is dat het hoogste punt van het jaar. Van de koerswinst ten opzichte van 1 januari van toen 20 procent is nu dus niet veel meer over.

4e dag op rij met flink verlies
De AEX staat voor de vierde achtereenvolgende handelsdag minstens 2 procent in het rood. De huidige verliesreeks begon op 11 augustus. Toen zond de Chinese overheid een schokgolf door de internationale markten met een stevige devaluatie van de eigen munt. De AEX zakte sindsdien al ongeveer 15 procent.

De aandelenbeurs in Amsterdam opende vanochtend al meteen flink lager. Ook de andere Europese effectenmarkten zakken dieper in het rood na de koersduikelingen van vorige week. De vrees voor een verdere afkoeling van de Chinese economie zorgt wereldwijd voor een forse correctie op de beurzen. Ook op Wall Street is het sentiment negatief. Futures tonen aan dat de toonaangevende Dow Jones Industrials 500 punten lager zal openen.

Rood zover het oog reikt
​Alle 25 fondsen in de AEX staan in het rood. Grootste verliezer is Altice, dat 9 procent onderuit gaat. Op TNT Express na verliezen alle AEX-fondsen meer dan 4 procent, oplopend tot ruim 7 procent.

Alleen op de lokale markt is er hier en daar een fonds dat zich aan de malaise weet te onttrekken. Zij zijn echter ver in de minderheid.

Ook op andere Europese beurzen gaat de uitverkoop door. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Parijs, Londen, Madrid en Milaan stonden 3,3 tot 4 procent in het rood.

China en Japan
De aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen ook hard onderuit. Vooral in China waren de koersenborden roodgekleurd. De Chinese Shanghai Composite Index, die vorige week al ruim 11 procent aan waarde kwijtraakte, sloot 8,5 procent in de min. De Nikkei in Tokio leverde bijna 5 procent in. De aanhoudende daling van de olieprijzen leidde zondag ook al tot een uitverkoop op de beurzen in het Midden-Oosten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte maandagochtend ruim 3 procent tot 39,15 dollar. Een vat Brentolie werd 2,8 procent goedkoper en kostte 44,20 dollar. Olieproducenten als Shell, BP en Total hadden te lijden onder de lagere olieprijzen en verloren tussen 2 en 4 procent. Ook de dienstverleners aan de oliesector stonden onder druk. In Amsterdam daalden Fugro en SBM Offshore circa 4 procent.

`