Economie

Ravage op beurzen

24 augustus 2015 16:00 Aangepast: 06 september 2015 20:27
Beeld © EPA

Aandelenbeurzen wereldwijd zijn diep in het rood gezakt. Wall Street dook meteen diep in het rood na de opening van de Amerikaanse beursgraadmeters. Ook de aandelenbeurs in Amsterdam zakt nog dieper in het rood.

De AEX staat om 16:15 uur ruim 5 procent in de min op circa 410 punten. Dat is het grootste dagverlies voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter sinds de escalatie van de financiële crisis eind 2008. De index van 25 hoofdfondsen eindigde 2014 op 424,47 punten. Op 27 april sloot de AEX op 509,24 punten. Dat betekende toen een winst in het jaar dan toe van 20 procent. Inmiddels zitten beleggers in de AEX met een koersverlies van meer dan 3 procent. De MidKap-index gaat 5 procent omlaag naar 620 punten.

Kort na opening van Wall Street was de koersdaling het heftigst. De AEX tikte zelfs even de 401 punten aan en de Midkap 601 punten.

In de rest van Europa is het beeld niet anders. De beurzen in Londen, Frankfurt, Parijs, Milaan en Zürich tonen verliezen tot 7,3 procent. Er is vandaag voor ruim 400 miljard euro aan beurswaarde in Europa weggevaagd. In New York daalt de toonaangevende Dow Jones Industrials zo'n 3 procent.

Zorgen om China
De AEX staat voor de vierde achtereenvolgende handelsdag minstens 2 procent in het rood. De huidige verliesreeks begon op 11 augustus. Toen zond de Chinese overheid een schokgolf door de internationale markten met een stevige devaluatie van de eigen munt.

De zware verliezen van vandaag zijn vooral te wijten aan de zorgen over een verder afkoelende Chinese economie. De zorgen over China drukten ook zwaar op de grondstofprijzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 5,6 procent tot 38,16 dollar, het laagste niveau sinds begin 2009. Brent werd 5,7 procent goedkoper en kostte 42,87 dollar.

Rood zover het oog reikt
​Alle fondsen in de AEX en de Midkap staan in het rood. Grootste verliezer is Delta Lloyd, dat 9 procent onderuit gaat. Op TNT Express na verliezen alle AEX-fondsen meer dan 3 procent.

Net als vrijdag staan alle fondsen in de AEX in het rood. Koeriersbedrijf TNT houdt de schade met een min van 0,3 procent nog het meest beperkt, maar de koers van dat aandeel wordt vooral bepaald door het overnamebod van FedEx. Na TNT boekte Aalberts Industries met een daling van 5,6 procent het kleinste verlies. Kabelexploitant Altice en staalconcern ArcelorMittal waren de grootste dalers met minnen tot ruim 14 procent.

Olieprijzen
Olieproducenten als Shell, BP en Total hebben te lijden onder de sterk dalende olieprijzen en verloren tot 9,4 procent. Ook de dienstverleners aan de oliesector staan onder druk. In Amsterdam dalen Fugro en SBM Offshore tot 8,8 procent in waarde.

De euro staat op 1,1700 dollar, tegen 1,1350 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De Europese munt is flink duurder geworden door de groeiende verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente in september niet zal verhogen. 

RTL Z / ANP
`