Economie

Snap: je investering kan weg zijn voordat je het weet

02 maart 2017 11:38 Aangepast: 16 januari 2019 10:20
Beeld © Bloomberg

Gekopieerd worden en het verliezen van gebruikers. Het zijn de grootste risico's waar Snap potentiële beleggers voor waarschuwt: "Onze concurrenten kunnen onze producten nabootsen, en dat is schadelijks voor onze groei."

Dat schrijft Snap Inc in zijn ​prospectus, het boekwerk waarin alle risico's rondom de beursgang moeten worden benoemd. Gisterenavond werd bekend dat Snap, het bedrijf achter de chatapp Snapchat, voor 17 dollar per aandeel naar de beurs gaat. Daardoor wordt het bedrijf gewaardeerd op zo'n 24 miljard dollar.

Snap lijkt in zijn prospectus indirect te waarschuwen voor Facebook, dat één van de belangrijkste functies van de chatapp kopieerde en in Facebook, Instagram en WhatsApp stopte: de Stories.

Stories

Stories zijn gebundelde verhalen met foto's en video's die na 24 uur weer verdwijnen. De functionaliteit is bij Instagram al een groot succes: in januari van dit jaar waren er al 150 miljoen dagelijks actieve Instagram Stories-gebruikers.

Uit onderzoek van TechCrunch blijkt dat het aantal mensen die Stories op Snapchat bekijken de laatste maanden met zo'n 15 tot 40 procent daalt. De reden? Instagram Stories, concludeert de techsite. 

Dat Facebook de functie heeft gekopieerd is ook niet verrassend: Mark Zuckerberg heeft de app in 2013 proberen te kopen voor 3 miljard dollar. Toen die deal niet doorging, lanceerde hij verschillende Snapchat-klonen, waaronder Poke, Slingshot en Flash, waarvan alleen de laatste nog bestaat.

Andere risico's

Andere potentiële risico's die worden beschreven zijn het falen in het toevoegen van nieuwe pakkende functionaliteiten of het tonen van te veel advertenties waardoor gebruikers naar een andere app overstappen.

Ook dat de app kan worden gebruikt om pikant getinte foto's en video's te sturen en de mogelijkheid die de app biedt voor terroristen om met elkaar te communiceren, worden door Snap als risico's genoemd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore