Ga naar de inhoud
Archief

Suitsupply scoort bij hippe Chinese zakenman

Fokke de Jong. Beeld © ANP

Suitsupply is hard aan het groeien in China. Hippe Chinese zakenmannen zijn erg enthousiast over de ongedwongen aanpak van de Amsterdamse pakkenmaker. "Het is gemakkelijker zakendoen dan in de VS."

Voor de productie van de pakken zit Suitsupply al jaren in China. Sinds kort is het land ook interessant als afzetmarkt. En dus worden er in hoog tempo winkels geopend. Oprichter Fokke de Jong merkt dat Chinezen vatbaar zijn voor zijn merk: "Onze Chinese klanten zijn kosmopolitisch. En hebben steeds meer te besteden."

Anders dan de Nederlanders weet De Jong de Chinezen te verleiden meer dan een ding te kopen in de winkels. De Jong: "Ze vragen om een total look. Het jasje, de broek, schoenen, overhemd, bretels. Ze willen alles. En ze kennen ons merk."

Kijk hier onze reportage bij Suit Supply in Shanghai.  

Meer winkels

Om dat merk bekendheid te geven investeerde Suitsupply sterk in de winkels. Zo werd in Shanghai een fraaie oude villa volledig gerestaureerd tot een drie verdiepingen tellende winkel. "Het gaan om de beleving", zegt winkelmanager Vicki Jiang. "Mensen willen de winkel ontdekken. Verrast worden. Ze blijven lager hangen en drinken een koffie in de tuin."

Suitsupply zit in Shanghai doelbewust niet in de directe nabijheid van grote kledingmerken als Gucci en Armani. "Die zitten in grote winkelcentra. Zo wil Suitsupply niet zijn. Wij zitten wat verderop. Met meer ruimte."   

Veel koffie drinken

Het kostte Suitsupply bijna vijf jaar voorbereiding voordat de winkel in Shanghai begin dit jaar kon worden geopend. "Ik heb er menig reis voor naar China moeten maken", zegt De Jong. "Soms om alleen maar koffie te drinken met wat overheidsmedewerkers. Maar nu mogen we het pand 25 jaar gebruiken."

Volgens De Jong moet een ondernemer die ook in China aan de slag wil veel tijd steken in die informele manier van zakendoen in China. "Omdat het rechtssysteem zwakker is, leun je meer op persoonlijke relaties. Daar moet je in investeren. Maar doe ook niet zo moeilijk over investeren in China. Als er voor beide kanten geld te verdienen is, is het er volgens mij gemakkelijker zakendoen dan in de Verenigde Staten."