Ga naar de inhoud
Archief

Is Robocop de boer van de toekomst?

Dit is de paprikapluk-robot ontwikkeld door de Universiteit van Wageningen Beeld © Crops Greenhouse

De robots komen eraan, óók in de agrarische sector. Op de Hannover Messe, een van de grootste industriebeurzen ter wereld, was opvallend veel belangstelling voor de zogenaamde ‘agribots’ van de Universiteit Wageningen. In rap tempo worden nieuwe robots ontwikkeld, die bepaalde taken van boeren overnemen. Gaat Robocop uiteindelijk de traditionele boer vervangen?

"Robotica is hot in de agrarische sector", zegt Eldert van Henten, hoogleraar Agrarische Bedrijfstechnologie aan de Universiteit van Wageningen. "Dat zie je in alle velden terug, maar robots zullen boeren in eerste instantie vooral ondersteunen en niet vervangen. Het blijkt heel lastig om het handelen van de mens na te doen."

We namen vijf voorbeelden onder de loep:

Tuinbouw

Eind jaren negentig is de komkommerplukrobot ontwikkeld door de WUR. Op basis van deze techniek wordt er nu ook gewerkt aan een paprikaoogstrobot. Dit blijkt een heel lastige klus. "De geslaagde oogsthandelingen - dat de robot niet misgrijpt - zijn nog niet voldoende, dus het gaat nog wel even duren voordat dit apparaat op de markt komt", zegt van Henten.

Veehouderij

Een voorbeeld van een robot in de veehouderij is de eierraper. De Poultrybot is ontwikkeld door een oud-student van de WUR. Hij heeft een bedrijf opgericht, Livestock Robotics. Deze startup is nog bezig de robots geschikt te maken voor verkoop.

Akkerbouw

De onkruidbestrijdingsmachines van Steketee zijn al verder in de ontwikkeling en worden zelfs al verkocht. Dit zijn robots die op de grond onkruid kunnen onderscheiden van gewas. Vervolgens wordt alleen het onkruid bestreden.

Een ander voorbeeld is de aspergesteker van Cerescon, een robot die onder de grond naar asperges kan speuren. In 2018 moeten de eerste asperges met deze machine worden geoogst.

Na de oogst

Zodra de gewassen geoogst zijn, moet er nog een hoop gebeuren. Dus ook voor het sorteren en verpakken van producten worden robots ontwikkeld.

Ondanks al deze robots denkt Van Henten niet dat boeren straks alleen nog maar bezig zijn met knoppen en computers. "Het is eerder zo dat robots boeren zullen ondersteunen. Die samenwerking zal leiden tot meer kennis en inzicht. Daarna zal het pas mogelijk zijn om echt werk van boeren over te nemen. Maar er is nog een lange weg te gaan."