Is Tiqets de nieuwe de nieuwe TomTom of Adyen? Het bedrijf groeide afgelopen drie jaar met 2000 procent en werd in april uitgeroepen tot 'snelstgroeiende startup van Nederland'. Het bedrijf heeft als doel om voor het eind van het jaar in zo'n 30 steden actief te zijn, vertelt mede-oprichter Luuc Elzinga tegen RTL Z op The Next Web Conference.
Wie in een stad kaarten wil kopen voor een toeristische attractie zoals een museum, stuit soms op onbegrijpelijke sites in vreemde talen. Tiqets ondervangt dat probleem door op één platform kaarten te verkopen voor alle toeristische attracties in grote steden, vertelt Elzinga. "De website is in het Nederlands en je hebt de kaartjes direct in je bezit."
Het doel van het bedrijf: de ticketmarkt digitaliseren. Veel attracties verkopen hun kaarten nog op een ouderwetse manier, legt hij uit. "Je moet ze bijvoorbeeld nog printen. Dat kost veel tijd en energie. Bij Tiqets krijg je de kaarten op een telefoon." Attracties die daar nog niet op voorbereid zijn, krijgen van het bedrijf een telefoon en scan app om de kaarten ook daadwerkelijk te kunnen scannen.
Liever kijken dan luisteren?
'Ik hoop niet meer mensen aan te nemen'
Het bedrijf groeit hard. Dat is ook wel logisch, zegt Elzinga. "In elk stad die je aansluit, heb je weer 10-15 grote locaties waar je een heel groot aantal kaartjes kunt verkopen." Inmiddels biedt het bedrijf tickets aan in 16 steden.
Elke attractie of evenementlocatie tekent afzonderlijk een contract met het bedrijf. Dat is "heel veel werk", zegt hij. Daarom heeft Tiqets in elke stad een werknemer die deze gesprekken doet. "We zijn met ongeveer 50 mensen. Volgend jaar hoop ik er niet veel meer te hebben, want het kost veel geld.” Toch zal de HR-afdeling voorlopig nog even overuren draaien, want in elke nieuwe stad "komt er één iemand bij", zegt hij. Daarnaast knagen ook de grote automatiseringsslagen die het bedrijf maakt, knagen aan het budget.
'We hebben nieuwe investeringen nodig'
Het bedrijf haalde afgelopen tijd bijna 5,5 miljoen euro aan funding op. De laatste investering, 4 miljoen euro, wordt gebruikt om Dubai, Berlijn en Kopenhagen te veroveren. "In elke stad waar we beginnen, draaien we eerst verlies. Daar hebben we dat geld voor nodig."
"We zien dat steden daarna heel snel winstgevend worden", vertelt hij, terwijl hij met zijn hand een stijgende lijn uitbeeld. Toch sluit het bedrijf niet uit binnenkort weer met een nieuwe investeringsronde te starten. "Hoe sneller je gaat, hoe meer geld je nodig hebt om nieuwe voorinvesteringen te doen. Eind dit jaar willen we in 30 steden zitten, maar we willen eigenlijk nog een keer een vlucht maken naar 100 steden. Dan is er weer een ronde nodig."